Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Polskt vallmofröbröd

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 08.00

14 april 2011

Krakow minns jag med blandade känslor från slutet av 1970-talet. Vackert, vemodigt och vedervärdigt. Det sista helt enkelt för att jag och pojkvännen hölls kvar där mot vår vilja när gränspolisen mot dåvarande Tjeckoslovakien hävdade att det var något fel på vårt visum. I ett antal dagar harvade vi mellan gränsstationen, fotoautomaten i Krakow och svenska konsulatet. Trösten stod den lokale bagaren för, när han bjöd oss två luspanka tonårsturister på sitt specialbröd. Det tar tid att baka, men är värt besväret. Just vallmofrön är vanliga kring påsk i Polen i många recept.

Till ett stort bröd:
250 g vetemjöl (4 dl)
1 tsk salt
2 tsk socker
50 g rumsvarmt smör
10 g jäst
1 dl mjölk, 37°
1 ägg

Till fyllningen:
50 g torkad blandad frukt t ex (aprikos, katrinplommon, äpple)
2 msk rom
125 g vallmofrön
4 msk honung

Till glasering:
1 äggula
1 tsk florsocker

Blanda mjölet med salt och socker och skär ner smöret i tärningar. Nyp ihop med fingrarna till en fin smuldeg. Gör en grop i mitten.

Rör ut jästen i mjölken, häll ner detta i gropen tillsammans med ägget. Blanda mjölet med vätskan och ägget i omgångar tills du får en smidig deg. Är den för lös, tillsätt lite mer mjöl, är det för hårt, tillsätt 1 msk mjölk i taget.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda grundligt i 10 minuter för hand, tills degen är blank och följsam. Lägg den i bunken, täck noga och låt jäsa till dubbel storlek, 1 1/2-2 timmar.

Gör under tiden fyllningen. Hacka frukten fint och blanda med rom. Låt dra. Lägg vallmofröna i en kastrull, täck med kokande vatten och låt svälla i 5-10 minuter. Häll sedan av vattnet genom en finmaskig sil eller genom silduk (eller dubbel hushållspapper placerat i en sil).

Kör vallmofröna i mixer eller stöt dem i en mortel. Lägg tillbaka dem i kastrullen med frukten och honungen. Värm tills det börjar koka. Dra åt sidan.

Mjöla bakbordet och kvala ut degen till en avlång platta, ca 20x30 cm, ca 1 cm tjock. Sprid ut fyllningen, men lämna 1 cm runt om. Rulla ihop degplattan som en rulltårta. Se till att skarven kommer underst. Nyp ihop ändarna och fös under dem. Flytta över brödet till en plåt klädd med bakplåtspapper.

Stoppa in plåten i en stor plastkasse, ställ ett par kryddburkar i hörnen, så att inte plasten kommer åt brödet. Låt jäsa i 1½ -2 timmar.  Eller ställ plåten i kylen och låt jäsa över natten.

Värm ugnen till 190°.

Vispa äggulan med florsockret. Pensla brödet försiktigt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter, tills ytan är gyllenbrun och brödet är fast. Låt svalna på galler utan brödduk. Håller i 3-4 dagar, men passar mindre bra att frysa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".