Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Nils-Emils gubbröra

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 08.00

14 april 2011

Ett recept från den smått legendariske köksmästaren Nils-Emil Ahlin och en annorlunda påsktävling från min underbara läromästarinna och kollega Inger Grimlund. Kan det bli bättre? Härom påsken bjöd Inger in sina barnbarn till äggskalartävling: flest (och snyggast) skalade ägg på kortast tid vann. ”Jag behövde hjälp när jag skulle göra gubbröra till hela släkten och barn gillar ju att tävla”, förklarade Inger leende. Ett tips att ta efter! Nils-Emils gubbröra serveras ljummen.

Till  ca 6 personer:

8 hela ansjovisar (eller 16 filéer)
4 hårdkokta ägg
2 medelstora potatisar, kokta
1 medelstor gul lök, finhackad
1 stor knippa dill, finhackad
1 stor knippa gräslök, fint skuren
1 dl vispgrädde eller crème fraiche
2 msk orökt kaviar
smör att steka i

Rensa ansjovisen, om du har hela filéer. Finhacka den. Skala och finhacka äggen. Skala och skär potatisarna i centimeterstora tärningar.

Stek löken i smör, utan att den tar färg. Tillsätt potatis, dill, gräslök, grädde eller crème fraiche och kaviar. Vänd ner ägghacket och låt puttra tills röran är krämig.

Servera röran ljummen på tunt skivad kavring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".