Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Jonas Dahlboms påsklamm

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 08.00

14 april

För många världen över är det inte påsk om man inte får äta lamm. Ett gott sådant bjuder mästerlige kocken Jonas Dahlbom på. Sparris som tillbehör andas vår. Servera gärna med en kall sås på crème fraiche, lite olivolja och massor av hackade örter

Till 4 personer:

ca 800 g lammstek
salt, peppar
smör att bryna i
5 dl vatten
2 msk råsocker
8 solovitlökar

Till sky:
1 gul lök
1 av varje: lime, apelsin, citron
2 msk råsocker
2 dl oxbuljong

Servera med:
12 gröna sparrisar
12 minimorötter
1 msk god olivolja
blandade sallatsblad

Värm ugnen till 175° (160° varmluft). Bind upp steken om så behövs. Salta och peppra och bryn steken i smör. Häll vattnet i en plåt. Lägg köttet på ett galler med plåten under. Strö sockret över köttet. Skaka vitlökarna och lägg dem på gallret intill steken. Stick i en ugnstermometer i köttets tjockaste del och stek i ugn tills köttet är 54 grader. Ös ofta både stek och lök med skyn som bildas. Ta ut och låt steken vila i folie.

Skala och hacka löken. Tvätta citrusfrukterna noga och riv skalet fint. Dela dem och pressa även ur saften. Fräs lök, skal, saft och råsocker i en kastrull. Slå på buljongen och skyn från lammsteken. Sjud sakta i ca 30 min. Sila och smaka av med salt och peppar.

Bryt av den träiga delen av sparrisen, skölj och koka i en bottenskyla saltat vatten under lock i ett par minuter, känn med en sticka när den är klar. Häll av vattnet och kyl. Skala morötterna och koka även dem på samma sätt. Lägg samman grönsakerna, slå på olivolja och värm försiktigt. Smala av med salt och peppar.

Skiva steken och servera med grönsakerna. Vill man ha potatis till, välj gärna en god sort, t ex ratte eller mandelpotatis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".