Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Matreportage

Matresan: Tyskland

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 08.00

Meny tittar in i karamellköket och träffar familjen Kemna som flyttade från världsmetropolen Berlin till den lilla öländska byn Bredsättra för att koka karameller...

Recept på Kejsar Vilhelm I:s Bröstkarameller a´ la Julia Kemna

100 ml vatten

450 g strösocker
125 g druvsocker
anisarom
pepparmintolja
röd hushållsfärg
2 – 3 msk neutral matolja

Så här gör man:

Blanda vatten, strösocker och druvsocker i en rostfri kastrull eller i en kopparkittel.

Rör om tills allt blandar sig.

Låt massan koka utan omrörning tills den blir 155 grader.

Innan smeten hälls ut bör kastrullen rengöras från kristaller som fastnat på kanten. Detta gör man lätt med en pensel och kallt vatten. Obs! Använd gärna vinylhandskar och långa ärmar.

Häll ut sockersmeten på en silikonplatta eller på ett marmorbord som penslats med matolja.

Tillför några droppar anisarom, pepparmintolja och röd hushållsfärg.

Blanda och bearbeta sedan degen i silikonplattan eller på marmorskivan.

Forma långa stänger och klipp dem i små karameller.

Stämpla gärna med något personligt mönster som först doppats i matolja. Använd exempelvis en sigillring eller en stämpel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".