Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Gravad strömming i pikant ogrässås

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 08.00

 21 april 2011

1 kg rensad strömming

Lag:
5 dl vatten
1 dl ättiksprit, 12 %
1½ msk salt
1 msk socker

Ogrässås:
2 hårdkokta äggulor
2 råa äggulor
2 msk vitvinsvinäger
1 msk fransk senap
0,8 liter ogräs som löktrav, ängssyra eller harsyra, våtarv, vild gräslök, ramslök, spansk körvel, ev. lite kirskål
½ msk hackad färsk dragon eller ½ tsk torkad
2 vitlöksklyftor
drygt 1 dl solros- el. majsolja
1 finhackad liten schalottenlök
fint rivet skal från ½ citron
några tusenskönor till dekoration

Skölj strömmingsfiléerna och dra av skinnet.

Rör ihop lagen och häll över strömmingen, täck av och ställ kallt ett dygn.

Ta sedan upp den och låt den rinna av ordentligt medan man gör såsen.

Förväll ogräset i saltat vatten ca 1-2 minuter, ta upp det och svala av det i kallt vatten, krama sedan ur det ordentligt.

Mixa sönder det med lite av oljan tills det blir en grön pestoliknande sörja.

Blanda ihop de kokta äggulorna med de råa, rör ner senapen och vinägern och pressa i vitlöken, salta och peppra.

Tag fram en ballongvisp eller elvispen och rör ihop det hela, mata sedan ner oljan i en tunn stråle, vispa hela tiden. När oljan är slut, ska det se ut som en pösig majonnäs. Rör ner det mixade ogräset efter tycke samt dragonen, schalottenlöken och citronskalet.

Varva strömming och ogrässåsen i en kruka eller skål .

Täck av och ställ kallt i ett dygn.

Om tiden är knapp kan man även göra såsen med en god köpt majonnäs.

Det går även bra att använda sig av inlagd sill, skär då sillen i sneda skivor och bred över den gröna såsen, dekorera med tusenskönor   och några fina blad av ogräset.

Tänk på att använda löktrav något sparsammare än de andra bladen, den kan bli lätt lite bitter, men är annars mycket god i sammanhanget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".