Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Tomat- och basilikainkokt lax

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 08.00

21 april 2011

Ca 800 g skinn- och benfri laxfilé
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl tomatjuice
1,5 msk salt
3 dl vittvin
saft av 1 citron + skalet från ½ citron
2 msk vitvinsvinäger
0,6 dl god olivolja
1,5 msk Acaciahonung
1 stänk chilipasta typ Sambal eller 1 urkärnad hackad chilipeppar
1 kruka basilika
nymalen vitpeppar

Skär laxen i kuber på ca 3x3 cm

Skala schalottenlöken och skär den i skivor, krossa vitlöken lite lätt.

Ta fram en rymlig gryta och svettas löken samt vitlöken och chilin i lite olja där i, låt det inte få färg.

Släck med tomatjuicen, vinet och citronsaften, salta och peppra samt rör ner honungen och tillsätt lagerbladet samt citronskalet.

Sjud lagen i ca 10 minuter och tillsätt sedan grovt skuren basilika med stjälkarna

Lägg ner laxkuberna, koka upp och dra av från spisen, lägg på locket och låt laxen kallna i lagen, gärna över natten.

Ta sedan upp laxen och dekorera med lite basilika, oliv och ev. en liten cocktailtomat. Häll gärna lite av den goda lagen runt om.

Eller ta upp lite av lagen, koka ihop den till hälften och smaka av med lite saffran och ev. någon typ av tomatbas samt lite mera vitlök.

Då smakar det medelhav!

Laxen passar bra som buffémat eller som förrätt tillsammans med en god sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".