Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Choklad- och hasselnötskaka med bakad yoghurt- och getostpudding

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 08.00

21 april 2011

Degen:

200 g chokladkex (dina favoritkex)
50 g rostade malda hasselnötter (eller mandlar)
100 g smält smör

Fyllning:

100 g färskost av get
2 ägg
100 g vaniljyoghurt
80 g socker
1,5 dl grädde
30 g vetemjöl

Täcke:

100 g mörk choklad (70%)
3-4 msk mörk sirap
40 g smör
3-4  msk Apelsinlikör

Sätt ugnen på 150°

Bryt kexen i bitar, lägg i en plastpåse och slå söner dem med en kavel tex.

Blanda ihop kexsmulorna med nötterna och smöret och klä en kakform på ca 26 cm med det.

Rör ihop getfärskorsten med äggen, yoghurt, socker, grädde och vetemjöl.

Rör ihop till en slät smet.

Bred ut smeten i den klädda kakformen, släta till ytan och grädda ca 40 minuter.

Ta ut kakan och låt den svalna något.

Under tiden görs täcket.

Bryt sönder chokladen och smält den över ett hett vattenbad eller i mikrovågsugnen.

Rör sedan ner smör, sirap och likör en i taget.

Bred ut chokladglasyren över den något avsvalnade kakan och ställ kallt att stelna.

Dekorera kakan med tex. små söta påskägg eller marsipankycklingar, valet är ditt!

Ps. låt inte chokladen bli för varmt, strax under 50° är bra, annars blir den gärna grynig!

Finns det inte getfärskost kan man använda naturell färskost och blanda med lite riven chevréost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".