Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Matresan: Lombardiet – via Etiopien och Angola till Algutsrum

Publicerat fredag 1 april 2011 kl 11.16

Vad vore det svenska köket utan pizza, pasta, pesto, ostar och viner från Italien? Helena Isaksson har träffat Alessandra Stenson som tog med sig sitt italienska kök till Öland.

Recept: Alessandras risotto (4 pers.)

3 schalottenlökar
2 dl torkad Karl Johansvamp
3 dl(eller åtta nävar) arborioris
2 dl rött matlagningsvin
8 dl grönsaksbuljong
1–2 dl parmesanost
0,25 g saffran
smör

Så här gör man:

Hacka löken och stek den i smör.

Häll ner arborioris och matlagningsvin och låt fräsa tills vinet försvunnit.

Buljongen hälls ner och allt får koka i 20-25 minuter.

Karl Johansvampen läggs i blöt i minst 15 minuter.

När riset kokat klart: Dra kastrullen eller stekpannan från plattan och rör snabbt i svampen + lite av vätskan den legat i, parmesan, smör och saffran.

Servera med frisk sallad.

Alessandras etiopiska energidryck (2 – 4 pers.)

2 avocado
1 pkt frusen mango eller mango/hallon
vatten

 

Så här gör man:

Mixa avokado och blanda med lite vatten till önskad konsistens.

Mangon kan vara halvtinad när man mixar den. Blanda med lite vatten om röran blir för fast.

Ta fram höga glas. Häll ner avokadomixen först och därefter mango eller mango/hallonmixen och toppa med lite avocadoröra.

Ät med sked eller drick med sugrör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".