Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Gunnel Gustavssons påskpaj

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 15.58

21 april 2011

4 port

125g smör
3 dl speltvete (vanligt vetemjöl går såklart bra det också, men jag föredrar spelt)
1-3 msk vatten (beror lite på vilket mjöl man använder)
500g lammfärs
1 msk smör
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 dl strimlad purjolök
1 dl färsk eller fryst dill
3 msk svensk senap
3 msk fransk senap.
1 dl chilisås (ketchup funkar inte)
2 dl gräddfil (det går att använda turkisk yoghurt om man så vill, då blir pajen lite syrligare)

Häll upp mjöl i en skål eller matberedare. Lägg i kallt smör i mindre bitar. Finfördela smöret, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.

Tryck ut pajdegen i en pajform (ca 25 cm i diameter). Låt den stå kallt i ca 30 minuter. Nagga botten och grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter i 225 grader.

Bryn färsen tills den fått färg, krydda med salt och peppar. Blanda ner purjon och den hackade dillen och stek i några minuter. Rör ner senap och chilisås. Låt köttfärsen puttra några minuter.

Rör sist i gräddfilen.

Lägg köttfärsröran i pajskalet. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader.

Servera med en fräsch sallad och någon dryckjom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".