Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Kajpsoppa med västerbottenost

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 08.00

5 maj 2011

ca 250 g kajp (skogslök) el ung purjolök
1 medelstor potatis (mjölig)
2 vitlöksklyftor
1-2 dl rieslingvin
7 dl köttbuljong (el grönsaksbuljong)
2 dl grädde
30 g riven västerbottenost el. annan lagrad ost
1 liten nypa vaniljsocker
salt och nymalen vitpeppar
1-2 msk kallt smör

Skär av rotfästet på kajplöken, skär sedan resten i mindre bitar och skölj dem under rinnande vatten, låt rinna av ordentligt.

Skala potatisen och tärna den.

Ta fram en rymlig gryta och fräs potatis och lök i lite smör, de får inte ta färg.

Riv vitlöken och tillsätt till fräset, häll i det vita vinet och låt det dunsta in i hacket, häll sedan i buljongen. Sänk värmen något och låt det småkoka tills potatisen och löken känns mjuka.

Häll på grädden och koka det hela i ca 2 minuter, inte längre.

Drar av från värmen och häll upp i matberedare eller mixer, sätt på locket och håll en kökshandduk över locket med stadigt grepp. Sätt igång mixern långsamt och öka sedan hastigheten, kör tills det hela är finfördelad. Stanna maskinen och smaka av det hela med salt, peppar och lite vaniljsocker.

Fortsätt mixa och tillsätt långsamt det kalla smöret samt osten.

Sila av soppan och värm den igen, servera het tillsammans med t.ex. små rostade brödtärningar  och finskuren gräslök.

Finns det ramslök, så fräs gärna med den tillsammans med löken, då blir färgen härlig ljusgrön.

Ett tips:
Soppan kan förberedas långt i förväg, värm upp den vid serveringen och mixa den skummig med en mixerstav, avsluta gärna med några msk vispad grädde.

Du kan även utesluta osten och servera den i kuber, mandelpanera den och fritera, mums !!!

 

Fakta: Skogslök (kajplök)

Skogslök (Allium scorodoprasum) är en flerårig växtart i familjen lökväxter. Den är ätbar men sällsynt odlad.

Skogslök kallas också kajplök och ingår som ingrediens i den gotländska rätten kajpsoppa.

Källa: wikipedia.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".