Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Spetskål i citrongrädde

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 08.00

5 maj 2011

Ugnsbakad citron:
Tvätta 1 citron noga och lägg den med några droppar olja i dubbelvikt aluminiumfolie, gärna med några kvistar timjan. Knyt ihop och baka i ugnen ca 1 timma på 175°.

Ta ut citronen och dela den, skrapa ur det mjuka fruktköttet, försök att inte få med för mycket av den vita innerhinnan, den är besk.

1 spetskål
3 dl grädde
salt och vitpeppar
3 kvistar timjan

Putsa spetskålen och skär av en bit på rotstocken. Skär sedan kålen i tunna klyftor, men håll rotstocken kvar där, den är så mjäll och god och håller klyftan ihop.

Koka klyftorna i saltat vatten i 3 minuter. Lyft upp kålen och häll bort vattnet. Lägg tillbaka kålen i en traktörpanna och häll på grädden, toppa med timjankvistarna. Låt kålen koka i grädden ca 3-4 minuter till. Salta och klicka ner lite av citronmoset.

Salta fruktköttet och smaka av med lite honung efter tycke.

Det är mycket gott att göra detta med skalad och skivad kålrabbi.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".