Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Bottenlös rabarberkaka

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 08.00

5 maj 2011

250 g rabarber i bitar (avtrådade)
1 bit kanel
1 dl vittvin + 1 dl vatten
skal från ½ citron
100 g socker

Lägg rabarbern med resten av ingredienserna i en kastrull och koka rabarbern lätt,  den får inte bli mosig, den ska ha en kärna kvar. Låt den gärna kallna i lagen. Ta sedan upp den och låt rinna av lite grann.

Mandelsmeten:
2 ägg
150 g mandelmassa + lite mandelolja
1 dl vispgrädde

Dela äggen. Kör mandelmassan + bittermandelolja och äggulorna i matberedare, tillsätt ca 1 msk av rabarberlagen och grädden. Kör till en jämn smet.

Vispa äggvitan till ett elastiskt skum och vänd försiktigt ner i mandelsmeten.

Fördela rabarberbitarna lagom mycket i en välsmord portionsform.Fördela mandelsmeten över och grädda i ca 200° ca 8-12 minuter.

Smeten reser sig något, så fyll inte ända upp.

Servera kakan varm, den går att förbereda och värma upp igen, då blir ytan härligt krispig.

Servera överströdd med florsocker och vispad grädde eller vaniljglass till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".