Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Cathrines finstämda fisksoppa

Publicerat torsdag 12 maj 2011 kl 08.00

12 maj 2011

Cahtrine Schück och jag lärde känna varandra på 1980-talet, när hon just hade sålt familjekrogen Gourmet i Stockholm och så smått hade börjat skriva om mat i stället. Jag arbetade då med Expressens specialtidningar och min chef Torsten Blomquist meddelade en dag att bilagan Månadens Mat skulle ha Cathrine som månadsvärd. Så tog en lång vänskap vid. Senare gick jag vidare till tidningen Gourmet medan Cathrine fortsatte skriva mat på Expressen. Resten är historia, men tillsammans skulle vi nog vid det här laget kunna fylla en hyfsat stor bokhylla med våra publikationer. Fisksoppan är ett bra exempel på hennes mattänk: bra råvaror och inte allt för lång tid vid spisen. Den går att variera i oändlighet med vilka fiskar eller grönsaker man vill.

Till fyra:
8-12 små välskrubbade delikatesspotatisar
2 stora skalade morötter i bitar
1½ liter svag fiskbuljong
3 frysta portionsbitar lax
3 frysta portionsbitar torsk
2 nävar färsk bladspenat
2 dl aïoli, färdigköpt eller hemmagjord

Koka potatis och morot mjuk i buljongen. Dela den frysta fisken i bitar och lägg ner dem i kastrullen, fisken behöver inte tinas i förväg. Låt soppan sjuda ett par minuter. Rör ner färsk bladspenat. Servera med en klick aïoli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".