Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Kusin Jonathans goulasch

Publicerat torsdag 12 maj 2011 kl 08.00

12 maj 2011

När min kusin Jonathan Freud var 16 år rymde han med ett zigenarfölje, som man sa på den tiden. Från barndomens Virserum drog han iväg, till föräldrarnas förfäran. Genom åren har han ägnat mycket tid åt att följa inte bara den familj han for i väg med, utan även andra romska släkter. Han har skrivit böcker, hållit föredrag och varit engagerad på många sätt. I retur har han mött stor generositet och suttit vid otaliga lägereldar runt om i Europa, bland annat med denna goulasch i grytan (jo, han envisas med att stava rätten så här och låt gå, huvudsaken är att den smakar underbart). Detta är receptet i sin helhet, som Jonathan skrev ner det för många år sedan. Jag tappade mitt exemplar, men vår ”hederskusin” Mats Carlberg, som det är bättre ordning på, fixade fram brevet. Läs och njut! Detta är lika mycket litteratur som ett recept.

Till 15-18 personer
(går förstås att halvera om man inte är så många kring lägerelden eller runt bordet):

Bryn fem stora, grovt hackade, lökar i olja på största grytans botten.
Bryn köttbitarna separat i panna eller på grill. Använd gärna olika sorters kött. Exempelvis 1 kg oxkött och 1 kg kalkonbröst. Hos goyim (dvs icke-romer) torde även svinkött kunna användas.
Koka tio stora potatisar, skurna i lagom bitar, i saltat vatten tills de är halvkokta.
Skålla och skala sex stora tomater och skär dem i stora bitar.
Skiva fyra morötter.
Strimla sex stora röda paprikor.
Öppna två flaskor hyggligt rödvin.
Hacka 20-25 vitlöksklyftor grovt.
Hacka en stor gul lök.
Tag fram en rejäl påse paprikapulver (6-8 matskedar), salt och glöm inte burken med hela kumminfrön.

Stoppa i grytan i följande ordning (löken brynt i olja finns nedan):
Vin, potatisvattnet och några matskedar paprikapulver, hälften av vitlöken, salt, oxköttet (kräver längst koktid, ca 45 min), fågelköttet, mera vin, vatten och paprikapulver, morötterna och den strimlade paprikan, resten av vitlöken, den gula löken. De halvkokta potatisarna lägges i grytan högst tio minuter innan servering, kumminfröna några minuter senare och tomatbitarna alldeles innan anrättningen tas från elden.

Rör om flitigt. Smaka av kontinuerligt! Krydda och salta vid behov! Märk väl att goulasch kryddas med paprika! Peppar, tabasco och liknande i denna anrättning är en svår försyndelse.
Dekorera med persiljekvistar.
Till goulaschen ätes grovt rågbröd.
Rött vin eller öl och brännvin.

Denna smakliga anrättning åt jag för första gången i ett tältläger på pustan utanför den goda staden Arad i Transsylvanien. En gammal zigenarkvinna assisterad av två sonhustrur lagade den i en koppargryta på en trefot över öppen eld. Jag satt och tittade på och noterade i smyg. I skymningen åt vi ur små emaljerade krukor.
Jag har sedan dess tillagat goulaschen ett antal gånger och med lätt hand modifierat zigenerskans recept.

Cha devlesa! Smaklig måltid!
Jonathan Freud

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".