Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Fritidsgårdens busgoda äppelkaka

Publicerat torsdag 12 maj 2011 kl 08.00

12 maj 2011

När jag gick på högstadiet i Eksjö hade jag vid ett tillfälle med mig en smulpaj med blåbär hem från skolan. Receptet har sedan följt familjen och lappen med min på den tiden lite runda handstil satt i salig mammas receptpärm år efter år. Det var inget märkvärdigt recept, men varje gång vi gjorde pajen, med blåbär eller andra bär, slungades vi tillbaka i tiden. För ett par år sedan kom så sonen hem från fritids på Vasaskolan här i Kalmar med en gudagod äppelkaka och nu inser vi att min smulpaj har blivit utkonkurrerad. Så här års passar den förstås minst lika bra att göra på späda rabarber, då med lite mer socker och ett moln av potatismjöl över rabarberbitarna, för att suga upp överflödig vätska.

Till cirka sex:
4 äpplen
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl socker
200 g smör, riktigt kallt
1 dl havregryn

Värm ugnen till 200°.
Smörj en ugnssäker form med lite av smöret.
Skär äpplena i ca 5 mm tunna bitar (skala dem om skalet är tjockt) och fyll formen.
Blanda ihop mjöl och socker och strö det över äpplena.
Skiva smöret tunt, gärna med osthyvel, och täck hela formen med skivorna.
Strö över havregrynen.
Ställ in formen mitt i ugnen i 15-20 minuter, eller tills pajen är gyllenbrun och mjuk.
Servera med vaniljsås eller glass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".