Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Bräserad lammtunnbringa med brynta primörer

Publicerat torsdag 12 maj 2011 kl 08.00
Lammbringa. Foto: Bengt Larsson

12 maj 2011

Tillagningstid: ca 3 timmar

Ingredienser, 4 portioner:
800 gr lammtunnbringa
4 vitlöksklyftor
1 kvist rosmarin
1 citron
bindgarn
2 msk tomatpuré
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 stänger blekselleri
2 morötter
4 dl vitt vin
1 knippe färsk timjan
vatten
2 msk smör
8 små knippmorötter
1 ask sockerärtor

Tillagning:
Sätt ugnen på 110 grader.
Skär till tunnbringan så den blir jämn. Skär ner ”trimmet” i mindre bitar. Finhacka rosmarin och vitlök. Riv citronskal och blanda allt med ”trimmet”. Fördela ut på bringan, salta och peppra. Rulla ihop den och bind upp. Skala morötter och lök, skär ner i bitar med selleri och vitlök. Fräs grönsakerna i smör i ca 5 minuter tillsätt tomatpuré och fortsätt fräsa i ca 5 minuter till. Slå på vin lägg i bringan och täck med vatten, lägg i timjan. Lägg på ett lock och sätt in i ugnen i ca 2-3 timmar. Sila buljongen, sätt den på spisen och reducera till hälften, red lätt av med maizena, eller häll i lite brynt smör. Borsta morötterna och stek dem sakta i smöret, lägg i sockerärtorna mot slutet, salta och peppra. Skär upp bringan i skivor och servera med en krämig polenta eller en god risotto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".