Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Spenat med räkstjärtar

Publicerat torsdag 12 maj 2011 kl 08.00

12 maj 2011

”Oscar Knausts Lilla kokbok”

En unik bok från 1943 som den legendariska restaurangmannen Knaust (innehavare av Hotell Knaust i Sundsvall) precis hann färdigställa manuset till detta kulinariska lilla verk innan han gick bort. Det speciella med boken är att den är skriven under andra världskriget. Därför innehåller den mycket nödmat och mat med både äggulersättning och ovanliga djurslag som råkor, duvor och silverräv.

Recept:
Två inhemska ingredienser förstås, och receptet (som jag har bearbetat) har italiensk förlaga. Fin smårätt, eller möjligt tillbehör till fisk.

4 småportioner

200 g räkor
½ kg spenat
2-3 msk smör
4-5 klyftor finhackad vitlök
½ finhackad gul lök
salt
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde

1. Skala räkorna och grovhacka. Rensa spenaten om det behövs och skär i mindre bitar lägg i medelvarm panna och låt ånga av och krympa.
2. Tillsätt smöret och låt småsteka i ett par minuter.

3. Tillsätt vitlök och lök och salt. Låt fräsa lite tills löken blivit genomskinlig.

4. Tillsätt räkhacket och grädden. Låt sjuda ihop snabbt. Smaka av och servera på en gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".