Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Mat

Matresan: Libanon

Publicerat torsdag 19 maj 2011 kl 08.00

Den här gången har vår reporter Helena Isaksson libanesiskt på menyn och det är Tarek Saliba i Igelösa söder om Kalmar som lagar.

Recept

Tarator – grundsås till Hummus och Baba Ganoush

2 dl tahine(sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1 nypa salt
2 pressade citroner
vatten

Så här gör man:
Mixa alltihop och späd med lite vatten. Såsen blir vit och utgör grunden till:

Hummus

Mixa 1 burk kikärtor med hälften av tarator-såsen.


Baba Ganoush (pappas älskling)

2 auberginer grillas hela på aluminiumfolie på en spisplatta i ca 30 minuter. Skala auberginerna och mixa med resten av tarator- såsen.

Häll upp de färdiga såserna i skålar och garnera med lite olivolja på toppen. Lägg gärna några kikärtor på hummusen och kanske lite färska kryddor på Baba Ganoush- röran. Avnjut med libanesiskt bröd som bryts i små bitar, formas till båtar/skedar. (Både tahine och libanesiskt bröd finns i välsorterade livsmedelsbutiker.)

Sallad Fatosh

1 påse machésallad + ½ huvudsallad
3 tomater
gurka
paprika
rädisor
persilja
pepparmynta
lite hackad gul lök
flingsalt
sumac (en rödaktig, syrlig krydda, kan ev bytas mot citronpeppar)
kryddpeppar
kanel
rikligt med olivolja
1 pressad citron

Så här gör man:
Blanda allt och servera med rostade pinjenötter och krispigt, rostat libanesiskt bröd

 

Tarek Salibas Kyckling

½ kg kyckling
1 burk champinjoner
salt
kryddpeppar
kanel
spiskummin(lite)
5 – 6 vitlöksklyftor
olivolja
½ pressad citron

Så här gör man:
Fräs kycklingen i småtärningar tillsammans med kryddorna.
När kycklingen fått fin färg – dra från plattan och släck kycklingens törst med ½ pressad citron. Låt puttra litegrann.
Servera med rostade pinjenötter.

 

Labne

Matyoghurt
Salt
Olivolja

Så här gör man:
Blanda yoghurt med salt.
Lägg upp i en skål och ringla lite olja över.
Lätt sås som passar till det mesta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".