Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Augustiviner

Publicerat torsdag 29 juli 2004 kl 11.51

På måndag har det blivit augusti, och man kan snart med gott samvete börja fingra på paketen med färska kräftor som redan ligger i kyldiskarna. Och ny månad innebär också - som vanligt här i Meny – en genomgång av dom nya vinerna på Systemet, förmedlad av vår vinprovare Karsten Thurfjell. Med kräftpremiären i antågande kan väl inte frågan undvikas: Vad dricker man för vin till kräftor? Och kommer det några sådana?

Jag var beredd på den frågan. Och mitt svar är detsamma som tidigare år: Dillkokta kräftor har en smak som vuxit fram i en öl- och brännvinskultur. Den historien kan man inte ändra på, och jag ger den gladeligen rätt. Trots mitt brinnande vinintresse tycker också jag att öl är godast till kräftor. Men för dom som inte gillar öl och vill ha vin till så är det bara att ta ett vitt vin man tycker om. Det brukar bli gott, och på en kräftskiva så brukar ju inte just mat-vinkombinationen stå i fokus.

För villrådiga brukar jag föreslå en halvtorr eller nästan torr Riesling, det är en kombination som innebär något slags möte mellan sötma, syra, sälta och dill.

Ett ganska robust men tydligt exempel är ett vin från Rheinhessen i Tyskland med det lite underliga namnet Gräsö Riesling Classic 2002. Det har en nästan godissöt doft men frisk och bra äpplig smak med citrustoner och lite söt avrundning. Lite internationellt stylad Riesling, men på ett bra sätt, tycker jag, som också passar till asiatiskt mat. 63 kronor för Gräsö Riesling Classic med nummer 6052.

Vill man testa mer sötma och mognad i sin Riesling, kan man leta efter tungvrickaren Münster Dautenpflänzar Riesling Spätlese 1995. Ett härligt moget vin från Nahe, med precis lagom mycket skiffertoner, restsötma och honung i balans mot en frisk syra som gör det till ett intressant experiment ihop med kräftor. Münster Dautenpflänzar kostar 115 kronor och har numret 5118.

I samma stil, men i uppgraderad Alsacetappning går Riesling Hommage à Jean Hugel 1997. Men då är man uppe på 199 kronor, och prisläget kring 200 är denna månad rena Rieslinghimlen med strålande viner som Grand Cru Osterberg 2001 från Kientzler i Alsace, Ruppertsberger Reiterspfad och Forster Pechstein, två Spätlese trocken 2002 från Reichsrat von Buhl i Pfalz, och österrikiska mineralprovet Nikolaihof vom Stein Riesling Federspiel 2003, ett biodynamiskt vin, odlat i samklang med månen och planeterna, 179 kronor.

Så gillar man Riesling är det välförsett, och för skaldjur i allmänhet finns det exempelvis bra Chablis och en Muscadet från 1993!

Det är faktiskt sant. Château du Coing de St Fiacre Grande Cuvée St Hilaire – ett namn i klass med tyskarna - är en elvaårig Muscadet de Sèvre-et-Maine sur Lie som sitter ihop. Ja riktigt läcker, med mineralmättad doft och utmognad snäckskalstonad smak med äppligt slut. Ett vin för provningar med priset 124 kronor och nummer 2200.

Så gläds jag åt att vi dricker mycket Chablis, ett vin med egen stil som inte är särskilt billigt, men jämfört med många andra kvalitetsviner ökat mycket måttligt i pris. Här i Sverige har den stilrene ekfatshataren Jean-Marc Brocard haft stora och välförtjänta framgångar, så stora att även hans vinmakare Clotilde Davenne kommit med en egen etikett, och nu även hans son, Julien Brocard, som odlar ekologiskt i sin Domaine de la Boissonneuse, och vinet är som vanligt klockrent, läckert med limefrisk doft och kritig mineralsmak med generöst frukt, typisk för den fantastiska årgången 2002 som gav en sensationell intensitet i frukten. Ta bara pappa Brocards Premier Cru Montmain – helt sagolik, min favoritvingård i Chablis, om man nu ska snobba lite. Priset för Chablis Domaine de La Boissonneuse 2002 är 136 kronor och numret 5624. Chablis Premier Cru Montmain – stavas Montmains - som nu kommer som 2002:a, kostar 175 och har nummer 5633.

Några nygamla vinländer visar upp sig i augusti. Moldavien var en av dom före detta sovjetrepubliker som brakade ihop efter unionens fall. En blomstrande jordbruksnäring slets sönder av ett ekonomiskt och adminsitrativt kaos, men nu har man börjat resa sig ur spillrorna med hjälp av internationella investeringar och ett sakta framväxande kapital. Moldavien bedöms ha potential att göra riktiga toppviner, och dom två som nu kommer hit lovar gott för framtiden. Corten är ett italiensk-moldaviskt samarbetsprojekt nära Svarta havet med tillgång till särpräglade vingårdar, sedan 1800-talet planterade med franska druvsorter i glesa öststatsrader med extremt låg avkastning. Dessutom har man inte haft råd med några bekämpningsmedel, så omställningen till ekologisk odling var enkel. Corten Pinot Blanc 2003 har en pigg, läcker äpplig doft och  fruktig smak med koncentration och balans.

På den röda sidan har man ovanligt nog mycket Pinot Noir. Corten ligger på samma breddgrad som Bourgogne och har ett liknande klimat.

Corten Pinot Noir 2003 har också tydlig druvkaraktär i doften och kryddig generös smak med uppstramande fruktsyra. Båda Cortenvinerna kostar 60:-, Pinot Blanc har nummer 2679, och Corten Pinot Noir har 2682 och är bra exempel på vad vi kan vänta oss i framtiden från dom mest oväntade hörnen av Östeuropa.

Fast från anrika vinlandet Georgien, vinets vagga, där kommer ett vin som heter Tamada Saperavi Reserve 2001, som i och för sig hade en tät solbränd doft men som jag snabbt fick spotta ut. BLÄK. Det var inte gott.

Ja på det hela taget var det en del svåra viner som fick snabbspottas den här månaden (se längst ner). Om ni läser i Varunytt att det står ”Detta vin har valts ut av en konsumentpanel” så är det bäst att vara på er vakt. Allt är inte dåligt, men en hel del, så gå bara på rekommendationer. Jag skulle vilja träffa den där konsumentpanelen, det måste vara en mycket tolerant samling.

Nåväl, tröst kan man hitta med några bra grillviner i normallanseringen. Ett på kartong, praktiskt att ställa intill grillmästaren. Det är chilenskt och har en ovanligt kraftfull kryddighet som även matchar tungt marinerade och hårt brända köttstycken. Falernia Reserva är en blandning av Shiraz och Cabernet Sauvignon som ger mycket peppar och fylliga mörka bär. Riktigt gott och mycket vin för 219 kronor, närmare bestämt för 73 kronor litern. Falernia Reserva 2003 har nummer 6576.

Till grillat passar också Rhôneviner, och en riktigt klassisk Syrah med köttig, rökig frukt, fylld av örter, björnbär och charkkänsla, det är Crozes Hermitage Papillon 2003, maffig och generös med en smak som faktiskt, bara kan komma från ett ställe. Numret för Crozes Hermitage Papillon är 2863, och det kostar 153 kronor, men det är som en lågprisbiljett till Rhônedalen. 

Vitt

2679 Corten Pinot Blanc 2003, Moldavien 60:-
6052 Gräsö Riesling Classic 2002, Rheinhessen, Tyskland 63:-
5118 Münster Dautenpflänzar Riesling Spätlese 1995, Nahe, Tyskland 115:-
2200 Château du Coing de St Fiacre Gr. Cuvée St Hilaire 1993, Muscadet 124:-
5624 Chablis Domaine de La Boissonneuse 2002, Frankrike 136:-
5633 Chablis Premier Cru Montmain 2002, Frankrike 175:-
29300 Nikolaihof vom Stein Riesling Federspiel 2003,Wachau, Österrike, 179:-
5963 Forster Pechstein Riesling Spätlese trocken 2002, Pfalz, Tyskland 198:-
5931 Ruppertsberger Reiterpfad Riesling Spätlese trocken 2002, Pfalz 198:-
2155 Riesling ”Hugel” Hommage à Jean Hugel 1997, Alsace, Frankrike 199:-
2146 Kientzler Riesling Grand Cru Osterberg 2001, Alsace, Frankrike 219:-  

Rött

2682 Corten Pinot Noir 2003, Moldavien 60:-
6576 Falernia Reserva Shiraz Cabernet Sauvignon 2003, Chile, Box 3 l 219:-
2863 Crozes Hermitage Papillon 2003, Rhône, Frankrike 153:-

Andra bra viner denna månad

Vitt

2116 Colombelle, Côtes de Gascogne, Frankrike, Box 3 liter 198:-
6684 Santa Ana Chardonnay Viognier 2003, Mendoza, Argentina 60:-
2533 DFJ Alvarinho & Chardonnay 2003, Estremadura, Portugal 77:-
22997 Mulderbosch Sauvignon Blanc 2003, Stellenbosch, Sydafrika 129:-
2149 Chasselas Vieilles Vignes 2002 (Schoffit), Alsace, Frankrike 136:-
2119 Tokay Pinot Gris Cuvée Alexandre 2002 (Schoffit), Alsace 192:-
2188 Sancerre Côte de Champtin 2001 (Champault), Loire, Frankrike 192:-
2257 Hermitage Blanc 2001 (Guigal), Rhône, Frankrike 279:- 

Rött

2502 Borlido 2002, Alentejo, Portugal 69:-
6568 William Cole Alto Vuelo Malbec 2002, Casablanca, Chile 89:-
2070 Alto Cabernet Sauvignon 2001, Stellenbosch, Sydafrika 129:-
2115 Cuvée Sextant 2001, Corbières, Frankrike 143:-
2110 Domaine Sorin 2002, Bandol, Frankrike 149:-
3786 Propriedad H. Remondo 2001, Rioja, Spanien 195:-
2132 Mas Champart Clos de la Simonette 2002, St Chinian, Frankrike 207:-
2191 Domaine Sarda-Malet Terroir Mailloles 2001, Roussillon, Frankr. 246:-
22992 Rosenblum Continente Vineyard Zinfandel 2002, Kalifornien, 239:-
32116 Porphyr Lagrein Riserva 2000, Alto Adige, Italien 249:-
2128 Clos d’Ière Cuvée I 2000, Côtes de Provence, Frankrike 313:-

Sött

2904 Schmelzer Welschriesling/Chardonnay Beerenauslese 2001, Österrike 95:-

UNDVIK!

Vitt

32088 Cecilia Sauvignon Blanc 2003, Sicilien, Italien 66:-
12636 l’Usignolo Bianco 2003, Toscana, Italien 71:-
24988 Sancerre Clos du Roy 2003 (Dom Dauny), Loire, Frankrike 147:-
12695 Trebbon Amabile, Italien 50:-

Rött

32464 Sangiovese Daunia 2003, Italien 64:-
32504 Merlot Via Nova 2001, Venetien, Italien 65:-
2600 Tamada Saperavi Reserve 2001, Georgien 70:-
2817 Château Lamothe Belair 2001, Bergerac, Frankrike 75:-
23010 Villa Miranda Primitivo 2002, Apulien, Italien 83:-
2807 Château La Papeterie 2001, Bordeaux, Frankrike 135:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".