Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Mousaka med potatis

Publicerat torsdag 12 augusti 2004 kl 09.13

Grekiska recept i Meny, vecka 33 2004

1,5 kg potatis
700 gr köttfärs
1 burk krossade tomater eller tomatpuré
1 påse riven ost
1 msk finhackad persilja
1 stor finhackad gul lök
ströbröd
bechamélsås
salt och peppar

Stek potatisen i tunna skivor. Bryn färsen och löken i en stekpanna med margarin. Häll i tomaterna eller tomatpurén utrörd med lite vatten samt persiljan. Salta och peppra. Låt alltihop småkoka tills vattnet dunstat bort. Flytta stekpannan från spisen, häll sedan i tredjedelen av den rivna osten och 3-4 msk ströbröd. Rör om. Smörj och bröa en eldfast form. Lägg först i hälften av den stekta potatisen och strö över riven ost. Lägg köttfärsen ovanpå potatisen, därefter ett nytt lager potatis Strö över lite riven ost. Häll så över bechamélsåsen. Strö över resten av den rivna osten samt ströbröd. Häll på lite smält margarin. Låt rätten stå i ugnen vid 175-200° tills ytan blir rödbrun, cirka 30-40 minuter.

Recept ur boken ”Vi lagar grekiskt” av Hará Vlachaki-Ljunggren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".