Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karamelliserade tomater med pepparlax och citrussås

Publicerat torsdag 26 augusti 2004 kl 12.57

Karin Franssons recept i Meny vecka 35 2004

1 grapefrukt
1 citron
3 schalottenlökar
1½ dl vitt vin
75 g smör
600 g tomater (gärna den avlånga sorten)
1 kruka basilika
1 kruka persilja (gärna bladpersilja)
1 bunt gräslök
6 portionsbitar lax á 160 g (med skinnet kvar)
1 msk hela vitpepparkorn
salt och peppar
olivolja

Fjälla laxen och drar ut benen, strö över lite havssalt och låt rimma i ca 1 timme i rumstemperatur. Skala grapefrukten som ett äpple och skär ut filéerna. Tvätta och riv av skalet på citronen, pressa ut saften. Skala och finhacka schalottenlöken, svetta hacket i lite smör, bryn ej. Tillsätt citronsaften och det vita vinet, låt puttra i ca 5-8 minuter, tills en tredjedel återstå. Dra åt sidan och spara så länge. Tärna smöret och ställ kallt. Skålla tomaterna och spola av dem i kallt vatten, skala och halvera dem, skrapa ur kärnorna. Dela varje halva i 2 eller 3 delar om de är stora. Hacka ärterna och stöt vitpepparkornen  grovt i mortel. Smält 2 msk socker i en panna, låt sockret karamellisera, d.v.s. låt bryna. Tillsätt 2-3 msk smör, lite salt och cayennepeppar, rör runt och lägg ner tomaterna, låt dem puttra i ca 2 minuter. Tvätta av laxen och doppa skinnet i vitpepparkrosset. Värm lite olivolja i en panna och bryn laxen bara på skinnsidan, så kallad onesidebakad. Flytta över till ett ugnssäkert fat och sätt in i ugnen på 100º i ca 5-8 minuter, ta ut den, när den har nått ca 46-48º. Värm under tiden schalotten- och citrusspadet, rör ner smöret lite undan för undan så det blir en citrussmörsås. Lägg ner grapefiléerna, låt det bli varmt igen men koka inte. Smaka av med salt de hackade örterna och citronskalet. Servera med de karamelliserade tomaterna och pepparlaxen. Färskpotatis eller pasta och en god sallad passar bra här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".