Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Parmesanöverbakade tomater till pasta eller gnocchi

Publicerat torsdag 26 augusti 2004 kl 13.00

Karin Franssons recept i Meny vecka 35 2004

750 g tomater
salt, peppar och lite socker
50 g pinjenötter
3 msk nyriven parmesan
3 skivor kantskuren formfranska
1 kruka basilika
6 msk olivolja + några klickar smör
1-2 klyftor vitlök
ev. några droppar balsamvinäger 

Blanda oljan med riven vitlök. Dela tomaterna i halvor och lägg dem på en oljad ugnsfast form med snittytan upp. Salta, peppra och sockra ordentligt på dem. Lägg franskbrödet tillsammans med basilikan i en matberedare och kör tills det blivit ett grönt ströbröd (o.b.s. basilikan får inte vara våt när den mixas, då blir det klumpar). Tag upp brödet och blanda det med den rivna parmesanosten. Fördela detta över tomaterna och skeda över oljan, klicka sist över smöret. Sätt in tomaterna i ugnen på 225º i ca 10-15 minuter i mitten av ugnen. Tag ut tomaterna nä r de har fått lite färg och det börjar dofta gott. Mal gärna över lite extra svartpeppar och droppa ev. över lite balsamvinäger. Servera nykokta potatisgnocchi eller pasta till och strö gärna knaperstekt bacon över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".