Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Jan Hedhs goda bullar

Publicerat torsdag 8 september 2011 kl 10.30

Receptet ger ca 40 bullar:

Fördeg:

700 g vetemjöl med hög proteinhalt, typ vetemjöl special eller liknande
25 g socker
75 g jäst
500 g mjölk, fetthalt 3 % (ca 5 dl)

Bortgörning:

175 g socker
10 g salt
50 g ägg, 1 st
20 g kardemummakärnor, stötta i mortel
500 g vetemjöl, gärna stenmalt
250 g smör

Gör så här:

Fördeg:
Väg upp mjöl och socker i en degbunke. Lös upp jästen i kall mjölk och häll blandningen över mjölet. Arbeta degen på låg hastighet i 10 minuter i degblandare. Lägg degen i en oljad plastbunke med lock och låt jäsa på varmt ställe till dubbel storlek. Ca 30-45 minuter.

Bortgörning:
Väg upp socker och salt och strö strö det över degen. Tillsätt ägg, kryddor och mjöl. Arbeta degen på låg hastighet i 5-6 minuter. Tillsätt det rumstempererade smöret i smöret i små bitar och öka hastigheten. Arbeta degen riktigt elastisk i 10 minuter. Lägg degen i en oljad plastlåda och låt jäsa i 30 minuter.

Dela sedan degen i fyra delar, kavla ut varje del till rektanglar, ca tre mm i tjocklek.

Fyllning:

400 g mandelmassa
250 g socker
100 g vetemjöl
40 g kanel
410 g smör

Vetemjölet är till för att fyllningen inte ska rinna ur bullarna och ut på plåten.

Bred fyllningen på degen och rulla ihop, gör dina bullar på valfritt vis och låt jäsa en timme på plåt. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg blandat med en gnutta salt och garnera med pärlsocker och/eller mandelspån. Grädda i mitten av ugnen, i 230 grader i 12-14 minuter. Låt svalna på galler.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".