Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Matfrågan vecka: 38

Publicerat onsdag 15 september 2004 kl 11.31

Vem är författaren?

Nils talade om för oss att han bott i hålan vintern över utan att någon människa haft en aning om det. Kallt hade det inte varit, ehuru han endast vågat elda nattetid av fruktan för att bli röjd av röken. Därför hade han levt sitt liv på nätterna: Då hade han lagat sin mat och då hade han företagit sina strövtåg utomhus för att samla fallved. Det började bli knalt med provianten nu framåt vårsidan. Han hade haft en hel fjärding salt sill, men den var slut. Fläsket var uppätet och lika illa var det med mjölet. Värst var att potatisförrådet var så gott som uttömt. Annars hade det vilda slagit till ganska bra, fast ojämnt hade det kommit som naturligt var. Visserligen kunde kaninkött saltas, men söndagsmat blev det inte av det i så fall. Det enda han lidit egentlig brist på var tobak. Hade han blott haft tillräckligt därav, så hade pipan varit det bästa sällskap han kunnat önskat sig under övervintringen. Nu var det lätt för honom att med sina bröders hjälp komplettera förråden. Han var alldeles säker på att det var Den Store, som på outrannsakliga vägar styrt om att vi givit oss ut på rävjakt och därigenom träffat på honom i hålan. Slutligen sprättade Nils upp fodret i sin trasiga tröja och tog fram en solkig femma, som han lämnade oss med noggranna instruktioner vad vi skulle köpa för den. Det var fläsk, flott och kavring, socker, salt, sviskon och salt sill, ett stort paket tobak av märket Mossros samt tändstickor. Och bier för pengarna som blevo över. Potatis kunde vi ju alltid komma över utan betalning. Och vi skulle noga se till att varje paket blev inslaget i tidningspapper. På det sättet fick Nils litet läsning gratis. Han hade nästan glömt bokstäverna under sin vistelse i hålan. Vi lovade att komma tillbaka dagen därpå med vad vi köpt och togo avsked av Nils. Han lade två fingrar på sina läppar och sade:

”Tyst!”

”Tyst som graven” svarade vi med så dov röst vi kunde och upprepade tecknet.  

Rätt svar på förra veckans fråga: Majgull Axelsson

Vinnare:
Kent Öhlin, Vretstorp
Ruth Hägerbrand, Farsta
Roland Nyström, Södertälje
Inger och Bo Leonardson, Oxie

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 22 september.
Adressen är meny@sr.se

Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".