Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Trattkantarellsoppa med gorgonzolaost och ruccola

Publicerat torsdag 16 september 2004 kl 12.59

Menywebben vecka 38 2004

4-6 port
2 l (400 g) färska eller 40 g
torkade trattkantareller
60 g smör
1 gul lök
2 tsk svampmjöl
2 msk vetemjöl
1 l kycklingbuljong
1 tsk salladskapris
50 g gorgonzolaost
2 msk crème fraiche
saft av ½ citron
cayennepeppar
salt
minst 1 kruka ruccolasallad
6 cl portvin
färsk basilika

Torkade trattkantareller blötläggs först. Förkoka svampen i en gryta utan smör tills allt vatten avdunstat, salta lätt. Ta bort ¼ av svampen och ställ den åt sidan. Tillsätt smör och hackad gul lök och låt svamp och lök steka en stund. Pudra över vetemjöl, fyll på med varm kycklingbuljong och koka upp under omrörning. Lår sjuda i ca 5 minuter. Kör soppan i mixer tillsammans med salladskapris, gorgonzolaost och crème fraiche. Häll tillbaka soppan i grytan, koka upp och smaksätt med citronsaft, cayennepeppar, portvin och eventuellt mer salt. Strimla ruccolan, lägg ner den i soppan och låt sjuda någon minut. Fördela de sparade svamparna i varma sopptallrikar, ös upp soppan och garnera med färska basilikablad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".