Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Laxtartar med jordärtskocksaioli och chips

Publicerat torsdag 16 september 2004 kl 14.49

Karin Franssons recept i Meny vecka 38 2004

500 g laxkött utan skinn och ben
1 röd lök, finhackad
2-3 msk hackade kapris
rivet skal från 1 citron
saft från ½ citron
1 stänk tabasco
2 msk hackad dill el. gärna
koriander om man tycker om det
salt och nymalen svartpeppar + lite strösocker

Lägg laxköttet i frysen en stund, men låt det inte bli helt genomfruset. Skär köttet halvfruset i skivor och sedan i små tärningar. Blanda ihop med resten av ingredienserna och smaka av ordentligt, det ska vara lite sting i det. Tryck ut tartaren i en rund ringform och lyft sedan av ringen. Servera med jordärtskocksaioli och chips samt en örtsallad. Tänk på att citronsaft gör laxen vit, så om tartaren ska stå ett tag innan man serverar den, är det bättre att vänta med citronsaften och röra ner den vid serveringens tidpunkt!!

Jordärtskocksaioli:

5 jordärtskockor
2 potatisar
2 äggulor
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk stark svensk senap
2-3 dl solrosolja
salt, peppar och en nypa socker

Skala jordärtskockorna och potatisen, skär dem i bitar och koka dem i lättsaltat vatten tills de är alldeles mjuka. Häll av vattnet och lägg skockorna och potatisen i matberedare tillsammans med senap och den pressade vitlöken samt äggulorna. Kör igång och mata ner oljan i en tunn stråle, tills det börjar likna en majonnäs, smaka av med salt, peppar och en nypa socker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".