Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Vietnamesisk pho

Publicerat tisdag 1 november 2011 kl 09.16

Med Lisa Lemke den 3/11-11

Denna aromatiska och heta soppa passar perfekt efter höstiga långpromenader. Vill du utöka rätten kan du låta fläsk- eller nötkött koka med i buljongen.

6 portioner
Ca 70 minuter

Buljong:
1 msk neutral olja
2 gula lökar
2 stora morötter, grovhackade
5 cm färsk ingefära, skalad och finhackad
6 st nejlikor
2 kanelstänger
4 stjärnanis
1,5 l ox- eller grönsaksbuljong
2 msk fisksås

Till servering:
300 g breda risnudlar
6 salladslökar
½ kruka mynta
2 stjälkar thaibasilika
½ kruka koriander
1 urkärnad chili, t ex thaichili
3-4 msk friterad vitlök (eller rostad lök)
100 g mungbönsgroddar

Till servering:
Hoisinsås
Vietnamesisk fisksås
Chilisås

1. Hetta upp en stor kastrull med olja och fräs den finhackade löken, morot, ingefära och kryddor i någon minut. Slå på buljongen och låt koka upp. Låt sjuda på svag värme i ca 1 timma.
2. Smaka av buljongen när den kokat samman, tillsätt eventuellt lite salt. Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Strimla salladslöken grovt. Grovhacka mynta, basilika och koriander och finhacka chilin. Fördela allt detta och nudlarna i soppskålar tillsammans med mungbönsgroddarna.
3. Fyll upp skålarna med själva soppan. Strö slutligen friterad vitlök på toppen och servera genast. Låt alla själva ta för sig av hoisinsås, fisksås och chilisås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".