Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Matig tomatsoppa med chorizo och linser

Publicerat tisdag 1 november 2011 kl 09.35

Med Lisa Lemke den 3/11-11

Hemligheten bakom en riktigt god tomatsoppa är att satsa på bra tomater. Det är rejäl skillnad på utbudet av tomater på burk och ett par kronor kan göra den stora skillnaden. Köp hem ett par olika burkar och hitta din favorit, det är en bra investering oavsett om du ska göra tomatsås, köttfärssås eller varför inte tomatsoppa.

4 portioner
ca 35 minuter

1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
300 g morot
300 g palsternacka
2 st chorizo eller annan smakrik korv
2 msk olivolja el rapsolja
2 burkar krossade tomater
1,5 l hönsbuljong
Örtsalt och svartpeppar
1,5 dl röda linser
100 g fetaost
Ev lite strösocker

1. Hacka lök och vitlök fint. Skär morot och palsternacka i grova tärningar och chorizon i grova bitar.
2. Hetta upp en stor gryta med olja och fräs löken mjuk. Tillsätt morot, palsternacka och chorizo och detta fräsa med en kort stund. Slå på krossade tomater samt hönsbuljong. Låt koka utan lock i ca 20 minuter. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.
3. Lägg i linserna i soppan och låt koka på medelvärme i ca 10 minuter eller tills linserna är mjuka. . Smaka sedan av soppan, eventuellt får du tillsätta en nypa socker beroende på vilka tomater du använder.
4. Servera soppan genast med smulad fetaost på toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".