Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Apfelstrudel med lönnsirapsstekta äpplen

Publicerat tisdag 1 november 2011 kl 09.39

Med Lisa Lemke den 3/11-11

Den klassiska apfelstrudeln görs normalt sett på smördeg, men här använder jag mig av filodeg. Arken kan köpas antingen i kyldisken eller frysta, men jag föredrar de kylda då de inte faller isär lika lätt. Tänk på att hela tiden täcka över filodegsarken med en lätt fuktad kökshandduk under tiden som du arbetar med dem, torkar de går de lätt sönder.

4-6 portioner
30-35 minuter

4 syrliga äpplen
1 dl lönnsirap
50 g smör
½ dl strösocker
½ tsk salt
100 g grovhackade, rostade mandlar
6-8 ark filodeg
75 -100 g smält smör

2 dl vispgrädde
1,5 dl turkisk yoghurt (10 %)

1. Värm ugnen till 200 grader. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i centimeterstora tärningar. Hetta upp en stekpanna med den mindre mängden smör och tillsätt äpplen, sirap och socker. Stek allt tills vätskan kokat ner och blivit lite seg och kolaaktig. Rör om då och då under tiden. Det tar ca 10 minuter.
2. Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg ut ett ark filodeg på plåten. Pensla smält smör över arket och lägg på ytterligare ett ark filodeg. Pensla även detta och lägg på ett nytt. Upprepa tills du har 6-8  lager med filodegsark.
3. Fördela äpplena över den nedre delen av kortsidan men spara ca 2-3 cm filodeg runt om då du kommer vika detta över fyllningen. Strö den hackade mandeln över äpplena. Pensla kanterna på filodegen med smält smör och in först nedre kortsidan över fyllningen och därefter långsidorna. Rulla försiktigt ihop likt en rulltårta och avsluta med skarven nedåt. Pensla rullen med smält smör och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills den är gyllenbrun.
4. Vispa grädden fluffig och vänd ner den naturella yoghurten. Skär apfelstrudeln i tjocka skivor och servera med yoghurtgrädden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".