Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gästkock Victor Angmo

Publicerat onsdag 6 oktober 2004 kl 14.42
Gästkock Victor Angmo

Meny oktober 2004

Moussaka på älg

4 port

600 g älgfärs
1 gul lök finhackad
3 msk matolja
½ tsk torkad timjan
2 dl viltfond
1 aubergine i ½ cm tjocka skivor
6 medelstora potatisar skalade och skivade i ½ cm tjocka skivor
1 konserv hela skalade tomater
riven västerbottenost
salt och peppar

Fräs löken i oljan till den är mjuk och transparant ca 10 minuter. Höj värmen och tillsätt färsen. Stek tills all köttsaft kokat bort. Tillsätt mjöl och fondtomat och timjan. Smaka av med salt och peppar. Salta och peppra potatis och aubergine. Varva allt i en ugnssäker form, täck med västerbottenost och kör i ugn 200 grader tills potatisen är mjuk och osten gratinerad.

Rådjursbog i buljong med rotfrukter och pepparrot

4 port

800 g rådjursbog, med eller utan ben
6 morötter, skalade
½ rotselleri, skalad
2 palsternackor, skalade
1 majrova, skalad
8 potatisar, skalade
2 gula lökar
3 lagerblad
½ tsk torkad timjan
6 enbär
8 msk gräddfil
färsk riven pepparrot
salt och peppar

Skölj bogen i kallt vatten i 10 minuter. Täck bogen i en kastrull med vatten. Koka upp och skumma av. Skär 3 morötter, gul lök, rotselleri i cm stora bitar. Tillsätt grönsakerna och lagerblad, timjan och mosade enbär samt ca 1 tsk salt. Koka på svag värme, 1-2 timmar, tills köttet släpper från gaffeln. Skär övriga rotfrukter i tuggstora bitar. Sila av buljongen från bogen och koka rotfrukterna däri. Skär eller plocka under tiden bogen i bitar. Servera i djupa tallrikar med gräddfil och riven pepparrot.

Duvsallad med russin, hasselnötter, brynt smör och vit balsamvinäger

4 port

2 duvor, skogs eller blod, gärna små alt. ripa
2 msk rostade grovhackade hasselnötter
2 msk madeira
2 msk russin
50 g smör
3 msk vit balsamvinäger
blandad sallad t.ex. frissé, lollo rosso och ruccola

Be din handlare bena ur fågeln i bröst och lårbitar. Blötlägg russinen i madeira i minst 1 timme. Stek duvan i matolja. Bröstet ska vara rosa och låret genomstekt. Salta och peppra. Bryn smöret i kastrull, tillsätt hasselnötter, russin och vinäger. Servera duvan på salladsbädd och dressa det hela med smör vinaigretten.

Älgfilé med blomkålspuré, vaniljsyltad pumpa och svampkroketter

4 port

600 g älgfilé putsat från hinnor
½ blomkålshuvud
2 dl mjölk
2 msk olivolja
100 g bondbönor, sockerärtor eller gröna bönor
150 g butternutpumpa eller muscatpumpa skuren i 1 x 1 cm kuber
2 dl vatten
0,6 dl ättika 12 %
1 dl socker
½ tsk senapsfrö
1 lagerblad
¼ vaniljstång, alt. byt ut lite socker och använd vaniljsocker
500 g mandelpotatis, skalad
100 g blandad svamp t.ex. kantareller, Karl-Johan och
champinjoner skuret i mindre bitar
70 g smör
2 äggvitor
½ dl mjöl
1 dl ströbröd
salt och peppar

Skär blomkålen i mindre bitar och bryn i olivoljan. Koka sedan i mjölken tills den är helt mjuk. Lyft upp och mixa i matberedare till en slät puré, smaka av med salt. Rosta senapsfröna i torr kastrull och tillsätt vatten, socker, ättika, vanilj, och lagerblad, koka upp och tillsätt pumpan, sjud i 2 minuter och låt svalna i lagen. Koka potatisen. När den är klar häll av vattnet och torka i kastrullen på spisen. Stek svampen i 20 g av smöret och tillsätt potatisen, tillsätt resterande smör. Smaka av med salt och peppar, kyl. Forma potatissmeten till önskad form och storlek. Vänd i mjöl, äggvita, ströbröd, äggvita och avsluta med ströbröd. Bryn köttet och stek i ugn till det är ca 52 grader i kärntemp. Fritera kroketterna i 170 gradig olja tills de är gyllenbruna, värm blomkålspuré och bondbönor och servera med rödvinssås gjord på viltfond.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".