Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Plommonvin

Publicerat torsdag 7 oktober 2004 kl 12.42

I Meny vecka 41 2004 (repris vecka 38 2007)

5 kg plommon
3 kg socker
1 g vinsvavla
4 g jästnärsalt
6 mg B-vitamin
enzym
jäst

Bland höstens frukter är plommonet mest generös med sin saft. Det är tyvärr också känsligast för hantering och liknar därmed den ömtåliga vindruvan. Odlaren har inte lång tid på sig att ta hand om sin skörd förrän plommonen börjar falla sönder och jäsa. Glöm äldre recepts egendomliga råd att låta frukten vila ett dygn innan socker sätts till, det bäddar bara för tråkiga överraskningar. Så fort som möjligt ska frukten i jäsning med socker och jäst, så att skyddande alkohol kan hålla orenligheter stången. Varierande nyanser av plommon brukar man hitta i mogna viner av god klass, särskilt i sådana där druvan merlot finns med. Mosa plommonen, gärna för hand men se upp, för kärnorna är vassa och det är lätt att göra sig illa. Slå över 8 l kallt vatten och lös i det hälften av sockret tillsammans med de övriga ingredienserna: vinsvavla, jästnärsalt, B-vitamin, enzym och jäst. Rör om kraftigt så att frukten kommer ner under vätskeytan och släpper ifrån sig sina goda aromer. Fruktmassan blir snabbt mörkbrun av luftens syre om den får ligga orörd, så på den bara, rör eller trampa vinet för glatta livet. När jäsningen har varat i fyra dygn fiskas resterna av frukten upp, återstoden av sockret löses i vinmusten som också justeras till 10 liters volym. Jäs till önskad grad av sötma och stoppa processen. Plommonvin är tacksamt att experimentera med just när det gäller sötman. Mina viner har under årens lopp varierat från knastertorra matviner över b ehagligt halvtorra skapelser i sherrystil till mäktigt söta dessertvarianter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".