Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Polska piroger med spenatfyllning

Publicerat torsdag 14 oktober 2004 kl 14.15

I Meny vecka 42 2004

Ingredienser till degen:

400 g vetemjöl
1 ägg
kallt vatten, upp till 2 dl
mjöl att strö över bakbordet vid utkavlingen av degen.

Ingredienser till fyllningen:

ca 500 g bladspenat
10 g ströbröd, ca 1 msk
1 msk kallt vatten
15 g smör, ca 1 msk
15 g vetemjöl, ca 1 msk
0,25 dl mjölk
½ vitlöksklyfta, krossas i salt

Till serveringen:

1 hårdkokt ägg, finnhackat
smält smör

Förberedelse:

Börja med att göra i ordning degen. Mät upp mjölet i en bunke. Vispa ägget lite lätt. Häll det i bunken med mjölet. Häll i vatten i omgångar medan du knådar degen. Degen skall bli mjuk, elastisk och inte klibba vid händerna. När du är färdig täck över bunken med en handduk så att den inte torkar ut medan du förbereder resten.

Rensa spenat och låt den koka i eget spad i en kastrull utan lock. När spenaten svalnat hacka den fint. Blanda ströbrödet med vatten och låt det svälla. Smält smöret, blanda ut med vetemjölet och stek en stund utan att blandningen får färg. Späd ut med mjölken. Tillsätt ströbrödet, spenaten, lite salt och vitlöken som krossats med lite salt. Låt koka upp under ständig omröring. Låt svalna.

Sätt en kastrull fylld med ca 5 liter vatten på spisen. Ta fram degen. Rulla ut till en lång rulle, lämplig diameter 2-3 cm. Skär rullen i små bitar. Kavla varje bit till en rundel som är 1½ mm tjock. OBS! Var sparsam med mjölningen under utkavlingen. Lägg en sked fyllning på varje rundel, vik den till en halvmåne och tryck ihop kanterna ordentligt. Det är viktigt att degkanterna håller ihop annars släpper de när de kokas och fyllningen flyter ut.

Salta vattnet när det börjar koka. Lägg piroger i i vattnet, så många att de får plats bredvid varandra när de flyter upp. Koka ett par minuter efter att de flutit upp.

Servera med smält smör och hackad ägg, eventuellt med råkostsallad till. Om du har deg över kan du göra piroger med fyllning av t.ex. sockrade blåbär, jordgubbar eller någon sylt som har någorlunda fast konsistens. Servera med smaksatt crème fraiche. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".