Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Matfrågan vecka: 42

Publicerat torsdag 14 oktober 2004 kl 14.16

Vem är författaren?

I små affärer böjer sig de färgglatt klädda moderna mödrarna, som tar sin uppgift på allvar, över en vara, skälvande bakom föhnvindens mur. Barnens ges fria tyglar, medan de unga kvinnorna prövar sina kunskaper från de lyxiga mattidningarna på oskyldiga auberginer och andra exotiska grönsaker. Inför dålig kvalitet ryggar dessa kvinnor tillbaka som inför en huggorm, som lyfter sitt fula huvud ur zucchinerna. Ingen frisk vuxen man rör sig vid denna tid på gatan, där har han ingenting att göra. Grönsakshandlarna har lagrat uppstaplade lådor med färgrika vitaminbärare i alla stadier av förskämning och förruttnelse kring sina ingångar. Med sakkunskap rotar kvinnan bland dem. Hon tar spjärn mot stormen. Hon känner på ett motbjudande sätt på allt för att kontrollera färskhet och hårdhetsgrad. Eller ett konserverings- och bekämpningsmedel mot skadeinsekter, vilket stör den bildade unga modern till förfäran. Här, på denna vindruva, kan man se en svampgrön beläggning som säkert är giftig, man har besprutat denna druva å det grövsta redan på dess vinstock. Den visas äcklat fram för grönsaksförsäljerskan, vilken bär ett mörkblått förkläde, som bevis för att kemin ännu en gång har segrat över naturen och att det kanske sås ett frö till cancer hos den unga moderns barn. I detta land är det faktum, att man ständigt måste kontrollera livsmedel med tanke på deras giftighet, mer känt än namnet på den giftige gamle kanslern, det vittnar enkätresultatet entydigt om. Även den medelålders kunden fäster sig nu vid kvalitet, vad åkermarken beträffar, där potatisen har växt. Kunden är ju redan på grund av sin ålder starkt utsatt för fara. Och nu har faran som lurar på henne staplats drastiskt. Hon köper till slut apelsinerna, för man kan skala dem och därmed klart reducera den skadliga miljön. Det är till ingen nytta för denna husmor att hon i affären försöker göra sig intressant medelst giftkunskap, ty Erika har redan skridit förbi utan att skänka henne beaktande, och på kvällen beaktar mannen inte heller denna kvinna, utan läser nästa morgons tidning, som han har kunnat köpa på hemvägen för att vara före sin tid i information. Inte heller barnen kommer att sätta värde på den kärleksfullt lagade kvällsmaten, för de är redan vuxna och bor inte längre hemma. De är ju för länge sedan själva gifta och köper för sin del ivrigt giftfrukter. En gång kommer de att stå vid denna kvinnas grav och halvgråta, och tiden griper då redan efter dem. Nu har de blivit av med bekymret för sin mor, och deras barn måste oroa sig för dem.  

Rätt svar på förra veckans fråga: Ingmar Bergman

Vinnare:
Mare von Beckerath, Uppsala
Elvy Brandt, Bjärred
Dagny Björlin, Västerås
Stig Sandberg, Västerås

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 20 oktober.
Adressen är meny@sr.se. Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".