Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Meny med Fia Gulliksson

Publicerat måndag 9 januari 2012 kl 23.59
1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Fia Gulliksson

Menys programledare och kock! Matälskare och jämtlandstös med passion för obruten mark och upptåg utanför ramarna. Utbildad i flera olika delar av världen, bl a USA och Nya Zeeland. Drivit krog i många år och är hejdlöst aktiv. Senaste åren även matambassadör för Jämtland. Strävar dagligen att leva som Mahatma Gandhi lär : "Be the change you want to see in the world".

Hur ser din festmåltid ut?

Min festmåltid är sällan planerad. På morgonen eller kanske dagen före kommer vi på att det vore härligt med kalas! Råvarorna i säsong tillagas så enkelt som möjligt, oftast tillsammans med gästerna. Kött eller grytor förbereder jag innan gästerna kommer. En blandning av jazzballader eller rockcountry spelas i bakgrunden före middagen - artister som Monica Z, Johnny Hartman, Linda Pettersson, Gram Parson, Emmylou Harris, Steve Earle.
När vi äter pratas det högt och då blir det jobbigt med musik.

Vilka är dina önskegäster?

Slow Foods grundare Carlo Petrini, Ellen Key och Martin Luther King - Alla tre är enastående spännande och kloka personer som jag inspireras av på olika vis.

Ditt första eller största festmatminne?

Min mammas saltbakade kastanjer med smör på - någon gång i början på 70-talet- det var otroligt gott och festligt.

 


Björn Nordquist

Producent för Meny och den som följer och driver Fia på hennes och deras gemensamma upptåg. Njuter av varje sekund vid grytorna, på sjön, i skogen, på fjället, på jakt efter intressanta människor och spännande smakupplevelser. I radiovärlden sen 2003, som producent och programledare i SR P4 Jämtland. Tidigare studier i språk, litteratur, retorik, historia och ekonomi. Utbildad trafikflygare men gräsligt jordbunden sen många år tillbaka.

Hur ser din festmåltid ut?

Ljuv musik och något gott tilltugg när gästerna anländer. Kanske ett gott vitt hembakat bröd, tapenade och en torr sherry. Gärna en helstekt filé, en god sås med rött vin i och potatis som förfärdigats i ugnens värme. Vitlök och läckra örter medverkar med fördel. Till efterrätt något så enkelt som gräddig vaniljglass och varma hjortron. Vi plockar undan, lagar och skrattar tillsammans.

Vilka är dina önskegäster?

Förutom mina barn, nära och kära, önskar jag glada, lyssnande, generösa och humoristiska människor i alla gestalter. Kanske olika länder, olika språk, olika erfarenheter men gemensamt öppna, busiga, nyfikna beredda att dela med sig av upplevelser, åsikter och erfarenheter.

Mitt första eller största smakminne?

Den specielle doften och smaken av dopp i grytan med tunnbröd eller vörtbröd vid julbordet. Och varm choklad med vispgrädde vid morgnarna under jullovet, sådär lite för het under grädden, men så ofantligt läcker. Präglad för livet.

 


Annelie Lanner

En jämtländsk ölänning just nu i frivillig stockholmsexil. Producent på Alltid Nyheter och reporter på Meny. Är också hantverksbagare, nyhetsnörd, skidfreak och läser i snitt 100 böcker per år. Det bästa jag läst den senaste tiden är Silversnöret av Peter Lucas Erixon, Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman och Kroppens geni - Marit, Petter och skidåkning som lidelse av Sverker Sörlin. Jan Hedhs böcker om bakning och Saltå kvarns recept är också återkommande läsning som jag varmt rekommenderar, som inspiration. Jag är också faster, kattägare och yogautövare.

Hur ser din festmåltid ut?

Min festmåltid består av öländska kroppkakor med mjölk att dricka till. Det var alltid festtradition hos min farmor och farfar på norra Öland och den traditionen har min pappa och jag försökt bevara. Nu blir det oftast tillagning hemma i mitt kök där pappa gör fläskfyllningen med farmors hemliga kryddblandning. Hittills har den jämtländska släkten och vännerna alltid blivit väldigt glada och nöjda.

Dina önskegäster?

Det finns många intressanta människor som jag skulle vilja träffa, men troligen skulle jag bli för nervös om jag skulle bjuda hem någon av dem på middag. Därför är mina önskegäster min familj och mina vänner. Och nu skulle jag också väldigt gärna vilja bjuda hem Fia och Björn på riktigt gott bröd - trots att jag säkert skulle vara nervös då också.

Ditt störst festmatminne?

Vintern 2010 jobbade jag som fjällvärd och bagare på STFs fjällstation Blåhammaren. Den påskmiddag som kockarna lagade där tror jag aldrig att jag glömmer. Dagen hade bjudit på strålande sol, gnistrande snö och överfullt med gäster; 125 stycken i en fjällstation som har 56 bäddar. I den rustika matsalen trängde vi in alla gästerna och serverade en fyrarättersmiddag med bland annat sill och lamm och ren och chokladtårta. Under dagen var det en fantastisk stämning i köket, med två kockar som kompletterade varandra perfekt och den stämningen spred sig ut i matsalen där det var både var trångt och varmt, men alla gästerna visade upp glada och solkyssta ansikten. Kockarna och vi i servisen fick stående ovationer efter middagen, och när personalen sedan fick äta middag smakade den otroligt bra.

 


Ann Svensson

En av menys dryckesexperter. Började 1992 på restauranghögskolan i Grythyttan. Studerat vidare i Australien och i Kalifornien, USA, där hon examinerades på vin och choklad. Jobbat i England med att bygga upp restaurangkök och vinkällare. Under många år arbetat på Vin & Sprit med produktutveckling inom kryddsprit, sensorik, försäljning och på marknadsavdelningen. Dessutom jobbat med vinjournalister (nyhetsprovningar) och byggt upp vinutbildningar till krögare och grossister. Har sedan fyra år tillbaka frilansat som dryckesskribent, med utbilding och vinprovningar.

Hur ser din festmåltid ut?

Min festmåltid är uppdukad på en solig veranda vid havet eller vid Storsjön i Jämtland. Det behövs ingen musik då man hör vattnets kluckande. En stor buffé med alla typer av färska skaldjur, löjrom, fräscha sallader och varför inte avsluta med ett antal smakrika ostar. Till skaldjuren vill jag dricka champagne, en 2006 Deutz Brut Millésimé och till ostarna en mullig och rund Shiraz från Barossa Valley i Australien.

Vilka är dina önskegäster?

Connaisseuren och livsnjutaren Sir Winston Churchill var nog en intressant person att få besök av med liknande intressen och artisten Björn Skifs.

Ditt största matminne?

Det var när jag serverade på Nobelfesten 1992. Tyvärr fick jag inte sätta tänderna i den maten men det såg fantastiskt ut med utvalda goda viner. En annan festlig måltid var när jag åt en specialdesignad meny av Pontus från Stockholm när han gästspelade i Åre på Villa Tottebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".