Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Brunkebergs Plommonbröd

Publicerat torsdag 4 november 2004 kl 09.02

I Meny vecka 42 2004

600 g vatten
20 g jäst - under 600 g vatten
300 g rågsurdeg
900 g vetemjöl special
200 g grovt rågmjöl
20 g ljust sirap
30 g salt
100 g russin
50 g katrinplommon

Börja med att lägga katrinplommonen och russin i blöt i minst en timme. Töm av vattnet och kör frukterna i matberedare till en gröt. Blanda alla ingredienser, utom saltet, i en bunke. Knåda degen i degblandare ca 10 minuter eller för hand ca 20 minuter. Tillsätt saltet, knåda ytterligare 3-5 minuter, degen ska vara kladdig, öka inte mjölmängden. Låt degen vila i bunken ca 30 minuter. Forma tre runda bröd, strö solroskärnor på brödet och låt brödet jäsa i kylen över natten. Ta ut bröden och baka dem direkt från kylen i 250º. Sänk temperaturen efter 5 minuter till 200º. Baka ca 30 minuter, brödet är klart vid 98º. Låt kallna svalna på galler.

Surdeg dag 1 morgon:

Blanda samman 2 dl vatten, 1 dl rågmjöl och 1 msk honung. Täck med plast och förvara i rumstemperatur.

Dag 1 kväll:

Mata surdegen med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Rör om ordentligt, konsistensen ska vara lite tunnare än gröt. Plasta och låt vila över natt i rumstemperatur.

Dag 2 morgon:

Mata surdegen som dag 1 kväll.

Dag 2 kväll:

Surdegen är klar att användas. Spara surdegen som blir över till ett annat bak. Förvara i kyl i tättslutande burk. Den håller i ca två veckor. Ta fram och ”mata” den ett par dagar innan den ska användas. Du kan också frysa den och ta fram den och ”mata” den innan det är dags för bak igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".