Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sandras fyllda och rostade kyckling

Publicerat torsdag 2 februari 2012 kl 01.00
1 av 4
Sandras fyllda och rostade kyckling. Foto: Björn Nordquist/Sveriges radio.
2 av 4
Kyckling serverad med sötpotatis och sallad.
3 av 4
Kyckling serverad med sötpotatis och sallad. Foto: Björn Nordquist/Sveriges radio.
4 av 4
Sandras fyllda och rostade kyckling. Foto: Björn Nordquist/Sveriges radio.

   

Ingredienser:

1 hel ekologisk kyckling


Fyllning:

1 gul lök

10 salviablad

150 gram smör

1 äpple

1 blekselleri stjälk

1 krm torkad timjan

50 gram valnötter

50 gram torkade tranbär/lingon

2 msk hackad persilja

cirka 1 dl vin

cirka 5 dl mjukt bröd i smulor

Salt och svartpeppar efter smak.

 

Gör så här:

Sätt ugnen på +175°C.

Hacka löken och bryn den tillsammans med salviabladen i två tredjedelar av smöret. Torka/rosta de mjuka brödsmulorna i ugnen tills de får lite färg på cirka +175°C. Hacka äpple, selleri och valnötter och blanda ner i löken. Tillsätt örterna, bären och vinet. Låt allt sjuda i några minuter. Sist blandas de torra brödsmulorna ner.

Fyllningen är klar och stoppas i magen på den urtagna, hela kycklingen. Kyckingen kan "stängas" med en boll av aluminiumfolie eller ett litet äpple.

Gnid in skinnet, dvs utsidan av kycklingen med resten av smöret.

Placera kycklingen med bröstsidan upp på ett eldfast fat i nedre delen av ugnen på 175° C i cirka 60-70 minuter. Ös kycklingen med safterna/smöret som rinner ut medan den är i ugnen. Låt kycklingen vila i cirka 15 minuter innan den serveras.

Servera gärna med rostade grönsaker såsom potatis, morot, lök, sötpotatis. Dessa kan rostas på samma fat som kycklingen.

Ann Svenssons vintips:

2009 Bonterra Zinfandel, North Coast, Mendocino County, Kalifornien, USA (Ekologiskt odlad)
Vinet passar bra ihop med den grillade och smakrika kycklingen. Man kan finna flera likhetskombinationer i maten med vinet, som till exempel sötpotatisen ihop med det fruktsöta i vinet etc.
Karaktären på vinet är toner av ek och söta mörka bär av plommon och björnbär.
Systembolagsnummer: 22620.
Storlek: 750 ml.
Pris: 139 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".