Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Älgragu

Publicerat torsdag 28 oktober 2004 kl 09.05

I Meny vecka 44 2004

4-5 port
drygt 1 kg benfritt älgkött
lite smör, margarin eller olja
ca 1½ tsk salt, lite vitpeppar
10-15 stöttat enbär, 1 lagerblad
1 stor gul lök
1 medelstor morot
persiljestjälkar
50 g rotselleri
5 dl vatten (eller vatten + rödvin)
3 msk vetemjöl + ½-1 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 msk mesost eller messmör
(1-2 msk svartvinbärssaft)

Skär köttet i mindre bitar. Bryn det i ytterst lite smör, margarin eller olja i en gryta. Bryn långsamt på rätt svag värme. Det tar lite tid, men det är det värt! Salta och peppra när köttet är klart och lägg i stötta bär. Lägg stora lökbitar, kuber av skalad rotselleri, morotsbitar och kryddor runt om. Slå över vatten + eventuellt rödvin. Koka allt under lock tills köttet är mört (1-2 timmar). Fiska upp köttbitarna och kör såsen till mos i food processor eller mixer. Eller mosa bara grönsakerna mot grytans kant med en träslev. Häll i lite vetemjöl, väl utvispat i lite kallt vatten och häll också i grädden. Koka såsen några minuter, smaka av den med mesost och lägg tillbaka köttbitarna. Värm det hela och smaka eventuellt av med några msk outspädd svartvinbärssaft. Servera med hasselbackspotatis, klyftpotatis eller kokt potatis och gelé, små gröna bönor, kanske också syltlök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".