Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gästkock Tomas Drejing

Publicerat torsdag 4 november 2004 kl 08.56
Gästkock Tomas Drejing

Meny november 2004

Soppa på bruna bönor

4 port

6 dl bönor, blötlagda
10 dl hönsbuljong
1 timjankvist
1 lagerblad
4 klyftor vitlök
1 gul lök i klyftor
salt och peppar

Kokas stilla i buljongen en knapp timme. Mixa hälften av bönorna och koka soppa med de mixade bönorna ca 15 minuter till. Smaka av. Serveras med finhackad persilja, hyvlad parmesan och en god olivolja ringlad i sopptallriken. Blir lite matigare med kokt kyckling skuret i stora tärningar och brödkrutonger.

Päron med timjanaprikoser

4 port

4 fasta päron
20 torkade aprikoser
1 kvist timjan
1 dl råsocker
3 dl vatten

Blötlägg aprikoserna i vattnet några timmar. Repa timjanen i aprikoserna, lägg även i stjälkarna. Skala päronen. Koka upp aprikoserna med timjanen i vattnet tillsätt sockret. Lägg i päronen, låt koka stilla under lock ca 25-30 minuter, eller tills päronen mjuknat. Fördela aprikoserna på tallrikar, ställ ett varmt päron på varje tallrik. Kan serveras med en vaniljglass om du så önskar. Rosta och strö lite hasselnötter över.

Kålrot, rosmarin och hummer

4 port förrätt

1, ca 500 g hummer, skalfria stjärt- och klobitar
300 g kålrot
1 kvist rosmarin
olivolja
hummerbuljong
citron
honung 

Putsa och skär kålroten i 3-4 mm tjocka skivor. Stansa ut 2 rondeller om 50-50 mm i diameter till varje person. Rondellerna svettas mjuka i olivolja tillsammans med grovskuren rosmarin. Mot slutet kokas citronsaft, honung och lite hummerbuljong. Lägg i kålroten och smaka av. Halstra hummern och arrangera på kålrotsskivorna. Häll över rosmarinskyn som återstår efter bräseringen av rondellerna. Servera. 

Ragu på vita bönor och äpple

4 port

6 dl blötlagda bönor
2 vitlöksklyftor
½ gul lök
6 dl hönsbuljong
liten, repad dragonkvist
salt och peppar
2 äpplen med frisk syra, t.ex. Aroma, Elstar 
1 dl purjolök i slantar
1 dl röd lök i strimlor

Koka bönorna stilla i buljongen under lock med vitlök och gul lök. När bönorna är mjuka mixar du löken och 1/3 av bönorna till slät puré. Vänd ner bönor, äpplen skurna i klyftor, röd- och purjolök i purén och ge ett uppkok. Låt stå och dra på värme någon minut. Smaka av. Strö på hackad dragon. Serveras till kyckling, fläskkarré, halstrad fisk eller grillad aubergin. Kan smaksättas med lite riven ingefära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".