Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Lammpilaw med grekiska smaker och grekiskt lantbröd

Publicerat torsdag 4 november 2004 kl 11.23

Karin Franssons recept i Meny vecka 45 2004

1 kg benfritt lammkött
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 burk skalade tomater
2 tsk torkad oregano
2 lagerblad
1 dl rundkornigt ris
1 dl kraftig hönsbuljong
1 dl vittvin
salt, peppar
olivolja + 1 msk smör
ev. lite mixade soltorkade tomater (Heinz)

Garnityr:
Fetaost + svarta oliver + hackad färsk oregano eller persilja och gärna grekiskt lantbröd 

Putsa och skär köttet i lite grövre tärningar. Skala löken och hacka fint. Hetta upp olja i en stor gryta. Bryn köttet runt om, tillsätt den hackade löken och bryn lite till. Salta, peppra och strö i oreganon och lagerbladet. Skala och riv vitlöken och blanda ner i köttet. Tag upp de hela tomaterna och plocka sönder dem lite. Lägg ner tomaterna och spadet i grytan, sänk värmen och lägg på ett lock på glänt. Låt köttet småkoka i ca 30 minuter, kolla om köttet börjar bli mört. Tillsätt riset, vinet och buljongen, rör om och fortsätt att småkoka i ca 15-20 minuter till. Smaka av och rör slutligen ner de mixade soltorkade tomaterna samt 1 msk smör. Servera grytan överströdd med hackad oregano eller persilja och smulad fetaost samt skivade svarta oliver, eller servera garnityret vid sidan om grytan. 

Grekiskt lantbröd:

50 g jäst
15 dl ljust lantbrödsmjöl av vete
3 dl yoghurt
2 dl vatten
½ dl olivolja
2 fint rivna vitlöksklyftor
1½ msk salt 

Blanda oljan med de rivna vitlöksklyftorna. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°, rör ner yoghurten och häll över jästen. Rör ner det mesta av mjölet, vitlöksoljan samt saltet. Arbeta ihop till en smidig inte allt för hårt deg. Täck av med en kökshandduk och låt jäsa i ca 1 timma.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lite lätt. Forma 2 limpor eller gör en fin fläta. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck av igen och låt jäsa i ca 30 minuter till. Förvärm ugnen till 220° och grädda bröden i ca 10 minuter, sänk till 200° och grädda i ca 20-30 minuter till, kolla om det låter ihåligt när man knackar på dem. Låt dem svalna på galler utan duk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".