Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Oxsvansragu med persiljerotspuré

Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 01.00
Oxsvansragu. Foto: Food In Action.

   
8-10 portioner

Ragu:
1.5 kg oxsvans, delad i bitar
2 st gul lök, grovt hackad
3 vitlöksklyftor, grovt hackade
3 msk tomatpuré
2,5 dl  rödvin
1,5 liter höns- eller grönsaksbuljong
2 st lagerblad
1 tsk timjan
4 skivor rimmat sidfläsk
2 morot
1 bit rotselleri
200 g färska champinjoner
100 g soltorkad tomat, i mindre bitar
salt
peppar från kvarn
smör och olja till stekning
5 msk soja
hackad persilja

1. Bryn oxsvansbitarna i olja och smör i en rymlig gryta. Salta och peppra och tillsätt löken och vitlöken. Lägg i tomatpurén och fräs ytterligare en stund. Slå på rödvin, buljong och lite soja och lägg på ett lock och låt grytan småkoka i ca 2,5 timme.

2. Under tiden köttet kokar, ansa och skär rötterna i små tärningar. Dela champinjonerna i två eller fyra delar. Skär fläsket i 1/2 cm stora bitar. Stek fläsket knaprigt i en stekpanna. Lägg i rötterna och champinjonerna och fräs ytterligare en stund.

3. När köttet börjar lossna från benen på oxsvansen (efter cirka 2,5 timma) är det dags att lägga i fläsk, soltorkad tomat och grönsaker och låta det koka ca 20 minuter ytterligare. Salta och peppra efter smak. Strö över rikligt med hackad persilja innan servering.

Persiljerots puré:
1 kg persiljerot
1 msk smör
4 schallottenlök
ca 3 dl kycklingbuljong
ca 3 dl mjölk
ca 3 dl grädde
Citronskal från 1 citron
Salt och peppar efter smak

Skala lök och persiljerot. Finstrimla löken och fräs i smöret.
Tillsätt grovt bitat persiljerot, vin, grädde och mjölk. Låt koka tills persiljeroten är riktigt mjukt. Riv i lite citronskal. Häll eventuellt bort lite av vätskan och mixa allt till en riktigt slät kräm. Späd eventuellt med spadet. Salta och peppra efter smak.

  
Karsten Thurfjells vintips

6024 Falernia Syrah Carmenere Cabernet Sauvignon, Coquimbo, Chile Box 3 liter 199:-

eller

2144 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Vigne Nuove 2008, Toscana, Italien 149:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".