Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Groddsallad

Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 01.00
Groddsallad. Foto: Food In Action.

    
I de flesta välsorterade matbutikerna finns färdiga groddar att köpa. Men så här års är det perfekt att börja grodda själv. Man kan grodda mängder av frön och baljväxter. Alla bönor lämpar sig dock inte att grodda.
De som passar bra är: Alfalfafrön, Adzukibönor, Mungbönor, Gröna Linser, Kikärter och Sojabönor.
Groddar av kikärter och sojabönor ska förvällas innan de serveras.

  
Gör så här:
Skölj 1 dl bönor, linser eller kikärter och blötlägg på ett mörkt ställe över natten.

Häll bort blötläggningsvattnet och skölj dem noga igen.

Låt burken stå under en handduk, gärna upp och ned med nät över öppningen så att vattnet kan rinna av ordentligt. Skölj sedan groddarna 2 - 3 ggr per dag. Efter 4 - 5 dagar är groddarna klara.

Ställ dem nu i fönstret så blir de vackert gröna. Förvara groddarna i kylen, gärna i en burk med lite hushållspapper i botten. Hållbarhet ca 5 dagar.

Groddarna är riktiga små energibomber, fulla med vitaminer och mineraler.
Källa: Saltå Kvarns hemsida.

  
Groddsallad:
Ärtskott
Alfalfagroddar
Krasse
Rädisor i tunna skivor

Servera gärna grodsalladen med en god vinaigrette eller bara med en god kallpressad olja, en god vinäger, örtsalt och grovmalen svartpeppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".