Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Röding Tataki med musörondricka

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 01.00
Rödingtataki med musörondricka. Foto: Fia Gulliksson.

  
Röding Tataki
1 rödingfilé
6 msk japansk soja
vårlök eller gräslök
1 msk färsk ingefära
1 färsk vitlöksklyfta

Skär fisken i tjocka bitar om cirka 2 centimeter.
Skala och riv den färska ingefäran mycket fint.
Skala och riv den färska vitlöken mycket fint. Finhacka löken.
Häll upp lite soja i en skål.
Lägg i en klick färsk riven ingefära och vitlök och strö lite finhackad lök.
Halstra fisken, i stekpanna eller med gasbrännare. Fisken ska vara nästan helt rå inuti.
Skär upp fisken i cirka 3 små bitar och lägg upp snyggt på diagonalen så man ser den råa ytan.

Salta plank istället för salta pinnar
1 paket mjukt tunnbröd cirka 250 gram

olivolja

örtsalt

Sätt ugnen på 175°C.
Skär långa strimlor av tunnbrödet, ca 25 cm långa och 3 cm breda.
Pensla bröden med olivolja på båda sidor. Krydda bröden med örtsalt. Lägg bröden på en plåt och torka dem i ugnen i ca 10 minuter, eller tills    de blivit hårda.


   
Musörondricka
3 liter hårt pressade björkblad, plocka bladen innan precis när det slagit ut.
2 liter socker
3 skivor citron
60 g citronsyra
(½ tsk natriumbensoat) uteslut om du fryser drycken
1½ liter varmt vatten (ej kokhett)

Blanda allt utom vattnet. Slå det varma vattnet över blandningen. Låt stå i 5 dygn. Sila sedan över på flaska. Förvaras i kyl. Du kan utesluta natriumbensoat om du fryser drycken och tar fram lite efter som.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".