Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Nässelsoppa med gräslök och ägghalvor

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 01.00
Nässelsoppa med kokt ägg. Foto: Fia Gulliksson.

  
1-2 gul lök
ca 2 l nyplockade, späda nässlor
ca 1 l vatten
salt
1 msk smör
3 msk vetemjöl
2 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar för vegetarisk
1 dl grädde
ev 3 msk torr sherry
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering

  
Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.

Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.

Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet.

Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter.

Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.

Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".