Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Kolagömma med rabarber eller hallon

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 01.00
Kolagömma. Foto: www.fotograftina.se

  
14-16 stycken

SMULDEG
150 g smör
2 msk socker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
ev 1 msk grädde 

FYLLNING
ca. 1 msk per form av hallon, lingonsylt eller rabarberkräm

KOLASMET
1,5 dl grädde
0,75 dl socker
0,75 dl ljus sirap

Blanda samman ingredienserna till smuldegen, för att få den att hålla ihop lite bättre, tillsätt ev. 1 msk grädde.

Tryck sedan ut degen i pappersmazarinformar.
Förgrädda formarna i ca 5-6 minuter i 175°C.

Blanda samman ingredienserna till kolasmeten i en tjockbottnad kastrull.
Låt sjuda i cirka 10-12 minuter.

Klicka i en tesked sylt eller kräm i varje form med smuldeg, fördela sedan kolasmeten ovanpå och grädda formarna i 175°C tills kolasmeten börjar koka, ca 6-7 minuter.
Servera gärna kolagömman varm eller ljummen med lite vaniljglass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".