Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Havskräftssoppa

Publicerat torsdag 17 maj 2012 kl 01.00
Havskräftssoppa. Foto: Asmund Hanslien.

  
Till fyra personer 

8 havskräftor
2 msk smör
2-3 msk  olivilja
4 schallottenlökar
3 klyftor vitlök
1 apelsin
1/4 fänkål
1 morot
2 stjälkar blekselleri
1/2 röd chilifrukt
4 msk tomatpuré
5 cl konjak eller calvados
2 tomater
1 stjärnanis
1 tsk paprikapulver
Färsk koriander
1 1/2 l vatten
6 dl grädde
50 g smör

 
Skala havskräftorna. Lägg stjärtarna åt sidan. Krossa skalen från kräftorna med en slev i en kastrull. Skala och finhacka grönsakerna. Fräs grönsakerna i smör och olja i kastrullen, tillsätt tomatpurén och kryddorna och låt fräsa i utan att det tar färg. Slå över konjak eller calvados och flambera. Slå på vatten och låt det sjuda ca 20-30 min.

Ta bort eventuellt skum, tillsätt lite färsk koriander och sila av fonden. Reducera ned till hälften i kastrullen. Tillsätt grädden och låt det småkoka ytterligare i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och eventuellt lite vitt torrt vin. Vispa försiktigt ner smör. 

Garnityr

Salta och peppra stjärtarna och stek i smör tills de är färdiga. Fördela soppan i kopparna och lägg två kräftstjärtar i varje kopp.

Servera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".