Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Killing med smörångad vitkål, färskpotatis och toppmurkelgräddsås

Publicerat torsdag 17 maj 2012 kl 01.00
Killing med smörångad vitkål, färskpotatis och toppmurkelgräddsås. Foto: Asmund Hanslien.

1 killing
Salt och peppar
Smör till stekning

Bena ur lårbenet (rundutbening)
Krydda med salt och peppar, inuti och utanpå låret.
Rulla lårfilén stramt in i plastfolie såsom formen på en korv.
Låt ligga i en gryta med vatten som håller 68 grader i en timme. Använd termometer och kör den i ugn.
Ta bort plasten, bryn köttrullen i en kastrull med smör, salt och peppar.
Låt köttet vila och skär i skivor.

  
Smörångad kål

1 litet vitkplshuhud eller spetskål
3 msk vatten vatten
1 matsked smör
En kniv svartpeppar gryta
Lite fint riven muskot
Lite salt

Skär kålen i tunna fina strimlor.
Koka kålen i vatten och smör i ca fyra minuter.
Smaka av med lite salt, svartpeppar och muskot.

  
Färskpotatis

16 små färskpotatis
Salt till vattnet

Koka i lättsaltat vatten och låt ånga av i god tid före servering.

  
Toppmurkelgräddsås

2-3 stycken scharlottenlökar
1 msk smör
4 dl kycklingbuljong
4 dl grädde
1 kopp torkade toppmurklor
Salt
ev sherry

Skala och finhacka löken och fräs i smör.
Koka upp grädden och kycklingbuljongen tillsammans med hälften av de torkade murklorna
Koka tills hälften återstår..
Sila och tillsätt resten av murklorna  som först blötläggs i kallt vatten i några minuter.
Smaka av med salt och ev. peppar samt eventuellt lite sherry.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".