Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Färska pumpanudlar med svart vinäger, ingefära och ägg

Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 09.05

Beräknat för fyra personer

Nudlar:
4 dl Vetemjöl
2,5 dl mixad pumpa

Skala pumpa och mixa den fint i matberedare. Ånga i ugnsfasta skålar i ångkorg eller i annan ångare tills pumpan är tillagad, ca 15 minuter. Arbeta in den heta pumpan i mjölet, börja med 3,5 dl och fortsätt arbeta in mjöl till smidig konsistens. Låt vila i minst 30 minuter.

Sås:
6 ägg
1 gurka
4 msk finhackad ingefära
1 finhackad king solo-vitlök
0,5 dl råsocker
1 dl svart vinäger
0,75 dl kikkomansoja eller liknande
salt
hackad vårlök och koriander

Vispa upp äggen med lite salt och hetta upp olja i en panna. Fräs på vitlöken några sekunder innan äggen åker ner i pannan. Rör ner ingefära mot slutet av stekningen. Rör ihop vinäger, socker och soja så att sockret löser sig och häll i pannan. Spara lite att smaka av med på slutet. Strimla gurkan och blanda i. (Om man vill kan man även ha i 150 g fast silkestofu och färska sojabönor.)

Kavla ut degen till 3 mm tjocklek i en stor rektangulär med mycket mjöl och skär i långa strimlor.

Koka upp saltat vatten och koka nudlarna i 3 minuter eller tills de är ordentligt orange och doftar pumpa. Häll av, kyl under rinnande vatten och bland med äggsteket. Smaka av med återstoden av vinägerblandningen och eventuellt lite salt. Strö över vårlök och koriander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".