Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Wontons med ägg och kinesisk gräslök

Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 09.10

Wontons, den lättaste vägen för den som är intresserad av att göra dumplings själv, säger Emma. Med endast två ingredienser och färdigköpt wontondeg så är detta en rätt som är svår att misslyckas med.

Beräknat för fyra personer

Wontons:
1 paket wontondeg (ca 50 st)
5 ägg
100 g kinesisk gräslök (jiucai), hackad
1/2 msk potatismjöl

Vispa upp äggen med lite salt. Heta upp en stekpanna så att den ryker. Ha i rikligt med olja och sedan äggen. Rör och ta av från värmen när ägget är tillagat med fortfarande lite krämigt. Blanda i gräslöken och smaka av med salt. Låt svalna och blanda tillsist i potatismjölet.

Fyll wontondegen med äggblandningen och limma ihop kanterna med vatten. Försök att inte få så mycket luft i dumplingarna.

Sås:
4 msk rapsolja (eller annan smaklös olja)
1 bit ingefära
1 vitlök, king solo (eller 1 klyfta vanlig vitlök)
2 stjärnanis
1 krm femkrydda
5 msk soja
4 msk vatten
1/2 tsk risvinäger, svart vinäger eller vitvinsvinäger

Till servering: hackad vårlök och koriander

Skiva vitlök och ingefära grovt. Hetta upp oljan till lite mer än medelvärme i en liten stekpanna eller kastrull. Ha i stjärnanis, ingefära och vitlök och låt sissla en minut. Vitlöken ska inte bli brun. Ta av från värmen och blanda i femkryddan. Häll på resten av ingredienserna och smaka av. Sila innan servering.

Sjud knytena i rikligt med kokande vatten i ett par minuter. Ta upp med hålslev och häll över såsen. Servera med koriander och vårlök.

(Femkryddan kan bytas ut mot lite av några av kryddorna som ingår i blandningen som: kanel och (ytterst lite) kryddnejlika. Men om man redan bemödat sig att köpa wontondeg så kan man lika gärna plocka med en påse femkrydda från samma affär. Påsarna är ganska stora men användningsområdena är många: fläskkött, rostade nötter, en nypa i köttbullarna osv.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".