Tom Surmas citrusdrinkar

Publicerat torsdag 3 januari 2013 kl 10:00
Botanisten Magnus Neuendorf i Botaniska trädgårdens växthus i Göteborg. Foto: Nina Frogneborn/Sveriges Radio
1 av 4
Botanisten Magnus Neuendorf i Botaniska trädgårdens växthus i Göteborg. Foto: Nina Frogneborn/Sveriges Radio
Cocktail med clementinsnö. Foto: Nina Frogneborn/Sveriges Radio
2 av 4
Cocktail med clementinsnö. Foto: Nina Frogneborn/Sveriges Radio
Varm citrus- och ingefärsdrink. Foto: Nina Frogneborn/Sveriges Radio
3 av 4
Varm citrus- och ingefärsdrink. Foto: Nina Frogneborn/Sveriges Radio
Blodgrape med alla sina safthår. Foto: Nina Frogneborn/Sveriges Radio
4 av 4
Blodgrape med alla sina safthår. Foto: Nina Frogneborn/Sveriges Radio

Apelsiner, clementiner, citroner och lime... Det är högsäsong för våra citrusfrukter och vi äter citrus som aldrig förr – 18 kilo per person och år och nya spännande varianter börjar dyka upp i affärerna:  Buddhas hand, pomelo och sweetie.

Men visste ni att apelsinen inte är en egen art och att alla citrusfrukter härstammar ur bara tre rena arter?

Menys reporter träffar botanisten Magnus Neuendorf för att lära sig mer om våra syrliga älsklingar.

Varm citrus- och ingefärsdrink

4 cl färskpressad limejuice

ca 1,5 cm riven ingefära 

2 cl honung

10 cl grönt te

4 cl timjansvodka

Gör så här:

I förväg: Lägg sex kvistar timjan i vodkan och låt dra i 2-3 dagar.

Vid servering: Brygg grönt te (gör det gärna starkare än när du vanligtvis dricker te). Riv ingefära. Blanda ihop timjanvodka, ingefära, honung, limejuice och det gröna, varma teet. Doppa glasets kant i honung och sedan i flingsalt. Sila och häll upp på glas.


Cocktail med clementinsnö

1,5 clementin

1 tsk rönnbärsgele

3 cl gin

1 cl campari

2 cl sockerlag smaksatt med lite svartpeppar

4 cl citronjuice

2 drag med svartpepparkvarnen.

champagne

Gör så här: Mixa alla ingredienser (även köttet på clementinerna) utom champagnen till en jämn puré. Lägg i en skål och frys över natten. När du ska göra drinken rafsar du upp den frysta purén med en gaffel – det blir ett slags snö. Lägg i ett glas. Toppa med champagne eller mousserande vin.

Skriv ut

Dela