Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Dryckesexperten Karsten Thurfjell om hamburgerdrycker

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 18.49

Jag skulle tro att det för dom flesta är betingade reflexer som avgör vad man vill dricka till hamburgare, dvs vad man har vant sig vid under åren. Att vuxna människor kan trycka i sig en pucko till 150-grammaren vid gatuköket handlar säkert mer om tröst, trygghet och prägling från barndom och ungdom än en mogen gastronomisk handling. Det samma gäller dom vanor som kom med dom stora hamburgerkedjorna på 70-talet, och jag vet fullt vettiga personer i min närhet på redaktionen som inte kan tänka sig något annat än Coca Cola till hamburgaren. Själv var jag i 20-årsåldern då och mer intresserad av öl, så den lättöl som trots allt erbjöds blev min betingade dryck, och är det än idag, för jag är alldeles för hungrig av mig för att inte äta en snabbmatsburgare då och då.

Men tar jag hem den, eller ännu hellre gör hamburgaren själv efter alla konstens regler, då är en lite starkare öl den optimala drycken, en fyllig, lagom besk lager, förslagsvis den populära Brooklyn Lager, från ett av dom bryggerier som drog upp amerikanskt öl ur blaskträsket. Eller folkölet Jämtlands Steamer, ett smakrikt ångbåtsöl som är med och bidrar till det svenska folkölets uppryckning.

Men det kan faktiskt också vara gott med ett rödvin till, och jag vill minnas att författaren Niklas Rådström för många år sedan skrev en krönika om sina försök att hitta en lämplig sort till sin hamburgare. Han kom fram till att druvsorten Syrah, med sina mörkt örtiga frukt och peppriga snits på tungan passade bra, och även jag har prövat. Själv fastnade jag för Guigals Côtes-du-Rhône, en trotjänare för 99 kronor som med sin mörka kryddiga frukt och lagom sträva tanniner är en perfekt nedsköljare, även om Syrahn på Côtes-du-Rhône-vis är uppblandad med lite Grenache och Mourvèdre.

Vill man gå the All American Way föreslår jag Boom Boom! Syrah, en faktiskt ganska civiliserad fruktbomb från vildhjärnan Charles Smith i Washington State, med massor av peppriga björnbär för 129 kronor.

Men jag tror nog att ditt vanliga röda favoritvin funkar utmärkt, det också.

 

Starköl

Brooklyn Lager (nr 1548) 17:-

Folköl

Jämtlands Steamer (finns i välsorterade matbutiker)

Rött vin

Côtes-du-Rhône, Guigal, Frankrike (nr 2011) 99:-

Boom Boom! Syrah, Charles Smith, Washington State, USA (nr 6714) 129:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".